© REUTERS

België grijpt naast WK vrouwenvoetbal 2027, Brazilië mag toernooi organiseren dankzij beter rapport

Brazilië is tijdens een stemming op het FIFA-congres in de Thaise hoofdstad Bangkok verkozen als organisator van het WK vrouwenvoetbal in 2027. De gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland greep zo naast de organisatie van het WK. Het is de eerste keer ooit dat het WK in Zuid-Amerika gespeeld wordt.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Met Brazilië, en de gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland (BNG), waren er nog slechts twee kandidaten in de running. Mexico en de Verenigde Staten waren ook lange tijd geïnteresseerd, maar besloten hun gezamenlijke kandidatuur eind april in te trekken om voluit voor de organisatie in 2031 te gaan. In 2026 wordt het WK bij de mannen al gespeeld in beide landen, in een gezamenlijke kandidatuur met Canada. Vorig jaar vond het WK voor vrouwen plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Spanje veroverde er voor het eerst de wereldtitel. De Red Flames konden zich nooit plaatsen voor een WK-eindronde. 

In de laatste rechte lijn richting de toewijzing bleek echter dat Brazilië in poleposition lag om het WK binnen te halen. Begin deze maand bleek immers dat de Zuid-Amerikanen in een evaluatierapport van de Wereldvoetbalbond FIFA een hogere score kregen dan hun Europese concurrenten: 3,7 op 5 voor BNG, terwijl Brazilië met 4 op 5 aan de haal ging. In het 182 pagina’s tellende rapport werden heel wat verschillende aspecten van de twee kandidaturen beoordeeld. Het ging onder meer om infrastructuur (stadions, accommodaties), marketing, duurzaamheid, mensenrechten en juridische thema’s. Vooral bij de Belgische gaststeden – waaronder ook Genk – en stadions werden er vraagtekens geplaatst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal