Direct naar artikelinhoud
Streaming

Spotify aangeklaagd voor genderdiscriminatie

Spotify aangeklaagd voor genderdiscriminatie
Beeld REUTERS

De Zweedse technologiegigant Spotify wordt door een voormalige werkneemster voor de rechtbank gedaagd. Hong Perez, die bij het streamingplatform werkte als sales executive, beschuldigt het bedrijf van genderdiscriminatie, schending van het gelijkeloonprincipe en smaad.

Volgens Perez worden vrouwelijke personeelsleden systematisch gediscrimineerd, zo schrijft het Amerikaanse tijdschrift Variety en de Britse krant The Guardian. Zo zou Brian Berner, het hoofd van de Amerikaanse verkoopafdeling van Spotify, op een bedrijfsuitje naar het Sundance Filmfestival enkel mannelijke collega's hebben uitgenodigd. Perez kaartte de praktijken van haar baas ook aan bij de top van het bedrijf, waarop Berner haar zou hebben ontslagen.

Perez beweert ook dat een mannelijke werknemer werd gepromoveerd, ook al werd hij voordien berispt nadat hij beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Diezelfde man zou mannelijke collega's ook hebben uitgenodigd in een stripclub in Atlantic City. Ze beweert ook dat haar mannelijke collega's voor dezelfde baan beter worden betaald.

In een reactie in Variety stelt Spotify dat "discriminatie, op eender welke manier en eender welk niveau, niet wordt getolereerd. We kunnen geen commentaar geven op de specifieke details van een klacht die wordt behandeld, maar deze beweringen zijn zonder waarde."

Toch is de aanklacht vervelend voor Spotify, dat zichzelf graag in de markt zet als een bedrijf dat diversiteit promoot. In juli van dit jaar kwam de streaminggigant voor het eerst naar buiten met cijfers over haar eigen diversiteitsbeleid. 38,7 procent van de werknemers zijn vrouwen. Het aantal vrouwen in kaderfuncties en leidinggevende functies ligt op 30 procent.