VS-ambassadeur in Jeruzalem poseert bij foto waarop moskee vervangen is door joodse tempel

© EPA-EFE

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Israël is gefotografeerd naast een grote fotomontage van de Tempelberg in Jeruzalem, waar op de plaats van het islamitische gedeelte een joodse tempel afgebeeld staat. De explosieve foto met ambassadeur David Friedman bij zijn bezoek aan een joodse instelling leidde dinsdag tot opschudding op sociale media. De Amerikaanse ambassade nam onmiddellijk afstand.

De Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem is zowel voor joden als moslims heilig. Op het plateau staan vandaag de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Ook voor de joden is de locatie heilig, omdat er twee joodse tempels stonden. De Klaagmuur is het restant van de tweede tempel, die door de Romeinen in het jaar 70 na Christus vernietigd werd. Sommige radicale joodse activisten willen op de grond een derde joodse tempel bouwen. Het is wel het beleid van de Israëlische regering dat de huidige situatie moet behouden blijven.

De religieuze nieuwssite Kikar HaShabbat publiceerde dinsdag een beeld van een bezoek van de Amerikaanse ambassade aan de ultraorthodoxe stad Bnei Brak. Daarop is te zien hoe Friedman lachend naast de explosieve fotomontage staat.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Amerikaanse ambassade zegt dat Friedman “zich niet bewust was van het beeld dat voor hem werd geschoven terwijl de foto werd genomen”. Volgens de ambassade is zijn bezoek misbruikt om controverse teweeg te brengen, en is hij daarover “diep teleurgesteld”. Het beleid van de VS is “volkomen duidelijk: we ondersteunen het behoud van het status quo op Haram al-Sharif/Tempelberg”.

De dag dat de ambassade van de VS opende in Jeruzalem, is het tot hevig geweld gekomen op de Gazastrook. Israëlische soldaten schoten bij massaal protest aan de grens zestig Palestijnen dood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen