© ATV

Groot huldeconcert in Lotto Arena voor Luc De Vos met énkel vrouwen in de line-up: “Hij zou dit een fantastisch idee vinden”

Tien jaar na zijn dood krijgt Gorki-zanger Luc De Vos een groots en muzikaal eerbetoon in de Lotto Arena. Op de line-up: enkel vrouwen.

Eline VandeGehuchte

‘Sterren komen sterren gaan, alleen Vos blijft bestaan’. Het is de slogan - soms moet het niet vernuftiger - waarmee Lotto Arena VOS aankondigt, een muzikaal eerbetoon aan Luc De Vos. Bijna tien jaar geleden ging de Vlaamse muziekscene in rouw na zijn onverwachte dood, op 5 december brengt diezelfde scene hulde aan de Gorki-frontman. Op de affiche: enkel vrouwen. Een ideetje van Noelle Vanhelsuwé, destijds zijn manager. “Mocht ik hem nu kunnen vragen: Vos, gaan we énkel vrouwen laten zingen, wa peisde? Hij zou zeggen: fantastisch, doen!”

Eén regel

In overleg met nabestaanden en vrienden van Luc De Vos ontstond het plan om een volledig vrouwelijke line-up te creëren. Waarom? “Je moet er niet te veel achter zoeken”, zegt Vanhelsuwé. “Het is niet vanuit een diepere betekenis, eerder een geestige kronkel in ons hoofd. Ik begon met artiesten oplijsten en startte met de vrouwen omdat ik wel eens wilde weten hoe vrouwen de songs en teksten van Gorki zouden interpreteren. Ladies first, zeg maar. Maar de lijst met fantastische zangeressen en frontvrouwen was zodanig lang en de respons zo positief dat we geen mannen meer nodig hadden. (lacht)”

Welke dames eind dit jaar mogen aantreden in de Lotto Arena, is nog geheim. “We kunnen wel al vertellen dat het om zo’n twintig artiesten gaat”, zegt organisator PSE belgium. Vanhelsuwé wil iets meer prijsgeven. “De line-up wordt zeker eclectisch. Het gaat van zeer jonge groepen en gevestigde waarden tot enkele iconen.” De dames in kwestie krijgen vrij spel, op één regel na. “We hebben iedereen gevraagd in eigen moedertaal te zingen. In de meeste gevallen zal dat dus in het Nederlands zijn, maar er zitten een aantal verrassingen bij.”

Natuurmens

De ticketverkoop voor VOS start op 30 april, maar morgen/vrijdag start al een eerste presale via Natuurpunt. Leden van de organisatie kunnen reeds een ticketje scoren en zo ook een donatie doen. “Luc was in alles een mens van uitersten. Hij was een echte stadsmens maar tegelijkertijd ook een echte natuurliefhebber.” Destijds stond op het rouwkaartje ook de boodschap: noch bloemen, noch kransen, wel een gift aan de natuur. “Hij heeft Natuurpunt altijd gesteund, om die reden werken we nu ook samen.”

INFO VOS op donderdag 5 december 2024. Line-up binnenkort bekend, tickets te koop vanaf 30 april om 10 uur via lotto-arena.be.

www.lotto-arena.be, www.rijversfestival.be

 (id)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV