Britse premier Theresa May bevestigt: cruciale Brexit-stemming verzet door “diepe bezorgdheid” over ‘Ierse kwestie’

© AFP

De Britse premier Theresa May stelt de cruciale stemming over het Brexit-akkoord uit. Dat heeft ze in het Lagerhuis bevestigd, nadat bronnen eerder op de dag dat voornemen verspreidden aan Britse media. Volgens May is er een “wijdverspreide en diepe bezorgdheid” over de ‘Ierse kwestie’ (de gevolgen van de Brexit voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland). Een nieuwe datum voor de stemming is nog niet bekend.

adm, rrln

Theresa May leidt uit de debatten van de afgelopen dagen af dat haar akkoord met de Europese Unie brede steun krijgt, maar voornamelijk over de Ierse backstopregeling (de noodrem die de Ierse grens open moet houden) heerst volgens haar nog diepe verdeeldheid. “Bij een stemming zou het akkoord verworpen worden door een aanzienlijke meerderheid”, zei ze.

Daarom stelt ze de stemming uit en zal ze bij de EU meer garanties zoeken voor de kwestie. Maar ze is ook duidelijk: een akkoord zonder de backstop is niet mogelijk. De Ieren willen geen harde grens, klinkt het.

“Wij gaan niet opnieuw onderhandelen”

May is ervan overtuigd dat ze nog een meerderheid voor het Brexit-akkoord kan vinden, met bijkomende garanties voor de backstop. May wil nu haar ambtsgenoten ontmoeten voor de EU-top later deze week. “Ik heb gepraat met een aantal Europese leiders dit weekend en voor de Europese top zal ik contacten hebben met mijn ambtsgenoten van de andere lidstaten en met de leiders van de raad en de commissie. Ik zal hen de duidelijke zorgen van het parlement overmaken.”

Maandagavond maakten de kabinetten bekend dat May dinsdag naar Den Haag en Berlijn gaat om met de Nederlandse premier Mark Rutte en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel te overleggen over de brexit-deal. De ontmoeting met Rutte staat gepland om 9 uur en die met Merkel om 13 uur. Volgens May blijkt uit telefonische contacten dat er bereidheid is om te praten.

Donderdag vindt een Europese top plaats, maar de Europese Commissie liet al weten dat May in Brussel niet hoeft te rekenen op nieuwe onderhandelingen over betere voorwaarden. “Zoals president Juncker zei is dit de beste en enige mogelijke deal (...) Wij gaan niet opnieuw onderhandelen. Ons standpunt is niet gewijzigd en wat ons betreft verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart 2019”, aldus woordvoerster van de Europese Commissie Mina Andreeva.

Wat is de backstop?

Door de Brexit dreigt er een harde grens te ontstaan tussen Ierland (dat tot de EU behoort) en Noord-Ierland (dat tot het VK behoort), omdat het Verenigd Koninkrijk de douane-unie en interne EU-markt verlaat.

Zowel de EU als de Britten en Noord-Ierland willen zo’n harde grens vermijden. Dat zou de wankele vrede in het gebied, dat een bloedige burgeroorlog kende, geen goed doen.

Uit het voorlopige Brexit-akkoord blijkt dat het Verenigd Koninkrijk met de EU een “gemeenschappelijk douanegebied” wil inrichten als noodoplossing. Dat komt tot stand mocht er in de overgangsperiode tot eind 2020 geen sluitend handelsakkoord worden gesloten dat een zachte grens tussen Ierland en Noord-Ierland respecteert. Zo zouden in Noord-Ierland meer Europese regels kunnen gelden dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het VK kan die noodoplossing bovendien niet eenzijdig stopzetten.

Verhofstadt: “Kan niet meer volgen”

Guy Verhofstadt, die de Brexit coördineert namen het Europees Parlement, heeft op Twitter kritisch gereageerd op het uitstel van de stemming. “Ik kan niet meer volgen. Na twee jaar onderhandelen wil de Britse regering de stemming uitstellen. Besef dat we die Ieren nooit teleur zullen stellen. Deze vertraging zal de onzekerheid voor de mensen en bedrijven enkel vergroten. Het is tijd dat ze knopen doorhakken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Unilateraal Brexit-proces stopzetten.

Eerder vandaag raakte ook bekend dat Het Verenigd Koninkrijk unilateraal kan beslissen om het Brexit-proces stop te zetten. Dat zegt het Europees Hof van Justitie maandag in een nieuw arrest. De beslissing heeft geen onmiddellijke impact, maar kan in een later stadium belangrijk blijken.

LEES MEER. Europees Hof van Justitie: “Verenigd Koninkrijk mag Brexit-proces unilateraal stopzetten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen