Buitenlandse media wijzen met beschuldigende vinger naar N-VA en vrezen toekomst van Belgisch politiek bestel

De Belgische kranten hebben nu al weken een vette kluif aan de soap rond de vaderlandse regeringscrisis. Maar hoe leeft dit nieuwsfeit in het buitenland, vroegen wij ons af. Erg veel deining veroorzaakt het niet, stelden we vast. De meeste websites van Nederlandse nieuwsmedia wijden er nog wel een of meerdere artikels aan, maar in andere landen is de Belgische crisis ten gevolge van het VN-migratiepact hoogstens een voetnoot. Als er in de berichtgeving al een teneur valt waar te nemen is die eerder beschuldigend aan het adres van de partij van Bart De Wever. “De N-VA liet de Belgische regering nadrukkelijk bungelen na een chaotische week”, zo was het Nederlandse De Telegraaf het meest formeel.

JoRo

• NEDERLAND

- NOS: “Alle ingrediënten aanwezig voor opnieuw een ellenlange formatie”

In een analysestuk op haar website stelt de Nederlandse publieke omroep zich de vraag hoe het nu verder moet nu de Vlaams-nationalisten uit de regering zijn gestapt. Europa-correspondent Thomas Spekschoor stelt vast dat het “bepaald niet de eerste keer is dat de conclusie wordt getrokken dat België steeds moeilijker te besturen wordt”.

De NOS schrijft dat als er in Nederland zo’n crisis zou zijn de premier al lang zelf was opgestapt. “Waar in Nederland een premier weggaat als de meerderheid van de Kamer een motie van wantrouwen steunt, daar moet in België die nieuwe meerderheid met een alternatieve regering komen om de weggestuurde te vervangen.” De schrijver van het stuk beseft wel dat Michel de komende maanden een erg lastige taak te wachten staat “omdat uiterst rechtse en uiterst linkse partijen nu gaan moeten samenwerken”.

De NOS meent dat de grootste schade echter die op de lange termijn is. “De grote Belgische politieke partijen koesteren een totaal wantrouwen ten opzichte van elkaar na de gebeurtenissen van deze week”, aldus NOS. Toch zullen diezelfde partijen die nu uit mekaar zijn gedreven na de verkiezingen allicht weer rond de tafel moeten zitten. “In campagnetijd die er zit aan te komen helen wonden echter niet makkelijk, maar worden ze telkens opnieuw opengereten. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor opnieuw een ellenlange Belgische formatie na mei.”

- De Telegraaf: “Voorzitter en politiek brein van N-VA, Bart De Wever, schitterde deze week door afwezigheid”

De populaire Nederlandse krant De Telegraaf publiceerde zaterdag een artikel op haar website onder de catchy titel ‘Belgisch “kibbelkabinet” klapt’. In de eerste paragraaf van het artikel schrijft de auteur dat premier Charles Michel zich niet liet chanteren door het dreigement van N-VA om uit de regering te stappen mocht hij toch naar Marrakesh gaan om zijn steun te geven aan het VN-migratiepact.

De Telegraaf is zelfs nog formeler over de houding van de N-VA met de frase: “De N-VA liet de Belgische regering nadrukkelijk bungelen na een chaotische week”. De Telegraaf zag een potje gewiekste politieke strategie in het spel van N-VA en voorzitter Bart De Wever. “Voorzitter en politiek brein van de partij Bart De Wever schitterde deze week door afwezigheid voor de schermen, maar trok alsnog de regie naar zich toe”, schrijft de krant. “Maar nog altijd wilde hij de definitieve doodsklap niet geven. Slim kaatste hij de bal weer terug naar de andere regeringspartijen, beducht om de schuld van de val van de regering in de schoenen geschoven te krijgen.”

• VERENIGDE STATEN

- The Washington Post: “Migratie is een toxisch thema in het tijdperk van president Trump”

De Amerikaanse kwaliteitskrant Washington Post ziet het bredere plaatje van de Belgische regeringscrisis als gevolg van het VN-migratiepact. Volgens de krant is Belgische het zoveelste land waar het Global Compact voor Migratie voor politieke deining zorgt en het geeft volgens de krant aan hoe dit thema politiek toxisch is geworden in het tijdperk van president Trump en het toenemende succes van extreemrechtse leiders in Europa.

The Washington Post lijkt het op te nemen voor het pact dat zal ondertekend worden op een VN-bijeenkomst in New York. “De maatregelen in het pact moeten er voor zorgen dat het veiliger wordt voor mensen die er voor kiezen om zich over grenzen heen te bewegen.” En verder ook: “Door dit pact te ondertekenen beloven de deelnemende landen om de mensenrechten van vluchtelingen en economische migranten te respecteren, de opsluiting van migranten te verminderen en om hen voldoende sociale voorzieningen te bieden.”

• FRANKRIJK

- Le Monde: “De Wever riskeert de lat heel hoog te leggen voor zijn partij”

Met enige overdrijving stelt de Franse kwaliteitskrant dat de Belgische ‘kamikaze-regering’ het ongeveer 1500 dagen heeft uitgezongen, “meer dan de meeste waarnemers hadden voorspeld”.

De krant maakt een reconstructie van wat er zich de voorbije dagen afspeelde in de hoogste Belgische regeringskringen. Le Monde beschrijft de persconferentie van N-VA waar Bart De Wever zich volgens de krant ironisch uitliet over de twee derde meerderheid die de ‘Marrakesh-coalitie’ van premier Charles Michel nu heeft om zijn beleid voort te zetten. Le Monde stelde vast dat De Wever er alles aan deed om de verantwoordelijkheid voor de val van de regering door te schuiven naar zijn coalitiepartners.

De krant schrijft verder dat premier Michel al in september namens de regering zijn akkoord had gegeven aan het pact en dat de N-VA de afgelopen twee jaar zich nooit tegen datzelfde pact had verzet. Le Monde doet dat vaststelling dat de N-VA zijn verzet pas is gestart nadat de partij er bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober er op veel plekken in Vlaanderen op achteruit ging.

Net als NOS is Le Monde er van overtuigd dat deze pijnlijke episode zijn sporen zal nalaten bij de vorming van een regering na de verkiezingen van mei volgend jaar. “De Wever riskeert nu dat hij de lat heel hoog legt voor zijn partij om weer deel uit te kunnen maken van een volgende regering en om de post van eerste minister te claimen.” Le Monde acht het mogelijk dat De Wever opnieuw constitutionele hervormingen aan het Belgische politieke systeem weer op de agenda zal zetten. “Dat zou een nachtmerrie zijn voor alle franstalige leiders”, aldus Le Monde.

• ANDERE LANDEN

In onze andere buurlanden achten de traditionele nieuwsmedia de val van de Belgische regering amper het vermelden waard. In Groot-Brittannië is er bij onder andere de publieke omroep BBC en de populaire krant The Sun zelfs geen spoor van terug te vinden. In Duitsland, waar het migratiethema onder invloed van de extreemechtse partij AfD nochtans ook hoog op de agenda staat, bleef het in kranten als kwaliteitskrant Die Welt en boulevardkrant Bild bij twee korte feitelijke nieuwsberichten.