Buren die homokoppel in elkaar sloegen, niet veroordeeld voor homohaat

Mauro Padovani en Thomas Freeman werden aangevallen door hun buren

Een 24-jarige man en een 22-jarige vrouw die beschuldigd werden van geweld op een homokoppel in Gent in augustus, zijn veroordeeld tot respectievelijk een werkstraf van 100 uur en een celstraf van 12 maanden met uitstel. Volgens de Gentse correctionele rechtbank speelde er geen homohaat.

De twee verdachten, een 24-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit en een 22-jarige vrouw met de Kroatische nationaliteit, zijn buren van het homokoppel in de Scandinaviëstraat.

Begin augustus escaleerde een ruzie waarbij het homokoppel door de twee verdachten werd aangevallen. Een van de twee slachtoffers raakte daarbij ernstig gewond door een slag met een metalen voorwerp, en tijdens het geweld zouden enkele homofobe scheldwoorden geroepen zijn.

De twee slachtoffers, een 60-jarige man met de Belgische nationaliteit en een 47-jarige man met de Italiaanse nationaliteit, werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De ene liep een zware hoofdwonde op en de andere had twee gebroken ruggenwervels. Volgens hen ging het om homohaat, maar de advocaten van de verdachten betwistten dat.

Ook het openbaar ministerie stelde dat er sprake was van homohaat. De aanklager vroeg twee jaar cel voor de vrouw, die al eerder veroordeeld werd tot een werkstraf voor slagen en verwondingen. Voor haar vriend werd achttien maanden cel gevorderd.

De maximumcelstraf voor slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid bedraagt normaal twee jaar, maar indien de rechtbank het homofobe karakter van de feiten aanvaardde, kon het dubbele worden opgelegd.

De drie rechters oordeelden echter dat de drijfveren van de feiten niet bestonden uit ‘de haat tegen, het misprijzen van of de vijandigheid tegen een persoon wegens zijn seksuele geaardheid’, zoals de wet voorschrijft. 'Het conflict zou ook op deze manier zijn geëscaleerd, mochten de slachtoffers geen homo zijn', zei de rechter. 'De beklaagde heeft een zwaar agressieprobleem, en gebruikte de geaardheid van de mannen om hen te kwetsen. Maar mochten zij hetero zijn geweest, dan zou de beklaagde andere scheldwoorden hebben gebruikt om haar agressie kracht bij te zetten.'

Kwalificatie homofobie

De Vlaamse holebi- en transgenderkoepel çavaria is zwaar teleurgesteld over de uitspraak. 'De slachtoffers hebben verschillende keren aangifte gedaan over homofobe agressie en pesterijen. Bij de recentste feiten, waar deze uitspraak over ging, werden homofobe scheldwoorden gebruikt. Als dat niet kwalificeert als homofobie, wat dan wel?', vraagt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs zich af.

Çavaria en Unia waren burgerlijke partij in deze zaak. 'We gaan overleggen met de slachtoffers, Unia en onze advocaten om te bekijken welke stappen we eventueel verder kunnen zetten', zei Borghs.