© BELGAIMAGE

Vladimir Poetin denkt dat Russische klokkenluider werkt voor Amerikaanse geheime dienst

Volgens de Russische president Vladimir Poetin staat klokkenluider Grigori Rodchenkov onder controle van de Amerikaanse geheime diensten. Dat vertelde Poetin donderdag tijdens zijn traditionele jaarlijkse persconferentie in de hoofdstad Moskou.

“Hij wordt beschermd door de FBI. Voor ons wil dat zeggen dat hij werkt voor de Amerikaanse geheime dienst”, beschuldigde Poetin zijn voormalige directeur van het Moskovitische antidopinglaboratorium. “Zijn aanstelling was een grote fout.” Rodchenkov was tot november 2015 het hoofd van dat antidopinglaboratorium. Zijn onthullingen leidden vorig jaar tot het grootste dopingschandaal ooit. Rodchenkov leverde de bewijzen dat er een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem bestond waarvan atleten gebruik konden maken. Sindsdien is hij uitgeweken naar de Verenigde Staten, omdat hij naar eigen zeggen voor zijn leven vreest. Het Russische gerecht vaardigde intussen een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uit. Door het schandaal mag Rusland niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen van begin komend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Eerlijke Russische sporters mogen wel onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen.

© Photo News

Rusland neemt overigens een “gedeeltelijke verantwoordelijkheid” op voor het dopingschandaal. “We stelden ook in Rusland overtredingen van de antidopingwetgeving vast. Ook in andere landen was dat het geval, maar daaromtrent wordt er wereldwijd toch niet zo’n hype gemaakt. Ik ben er zeker van dat er wat betreft Rusland politieke motieven achter zitten.”

Om de problemen op te lossen, wil Moskou wel samenwerken met het Wereldantidopingagentschap WADA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). “Ik hoop dat we een constructieve relatie kunnen uitbouwen. Daarnaast willen we onze atleten die naar de burgerlijke rechtbank trekken ook individueel bijstaan. Wat kunnen we anders doen? We moeten onze atleten helpen die hun eer en waardigheid willen verdedigen”, besloot de Russische president.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen