Waalse politiek hervat onderhandelingen over regeringen

De Franstalige politieke partijen beginnen weer aan onderhandelingen over nieuwe meerderheden voor de Franse Gemeenschapsregering en de Brusselse regering.

De vakantie is voorbij voor de politiek in Wallonië. Vandaag worden er weer gesprekken opgestart over de samenstelling van de Brusselse regering en die van de Franse Gemeenschapsregering.

Benoît Lutgen (CDH) trok half juni de stekker uit beide regeringen, toen hij aankondigde dat hij niet langer wilde regeren met de PS. Olivier Maingain (DéFI) heeft een knuppel in het hoenderhok gegooid met nieuwe eisen, zegt Ivan De Vadder, politiek journalist in "De ochtend" op Radio 1.

Maingain wil geen bevoegdheden afgeven

Maingain wil dat MR zich in de provincie Luik en stad Brussel losmaakt van de PS: "Als de MR coherent wil zijn, moeten ze zonder aarzelen die meerderheden veranderen." Hij verwijst in een interview met "Le soir" naar de schandalen rond Samusocial en Publifin.

"De MR moet orde op zaken stellen in de instellingen waar ze zitten en waar ze meegedaan hebben aan de schandalen", zegt Maingain. Geen gemakkelijke eis voor de liberalen, want dat zijn belangrijke steden voor Franstalige partijen, zegt De Vadder.

DéFI verzet zich ook tegen een overdracht van bevoegdheden van gemeenschap naar gewest. In Vlaanderen liggen alle bevoegdheden bij de Vlaamse regering, maar in Franstalig België zijn die duidelijk gescheiden. "Een inwoner van Franstalig België is voor openbare werken afhankelijk van MR en CDH en voor onderwijs van een regering met de PS", verklaart Ivan De Vadder. De partij van Maingain zit in de regering van de Franse Gemeenschap en is nodig voor een wisselmeerderheid.

Ideeën over de afschaffing van de aparte regeringen voor de gemeenschap en het gewest zijn dus niet bespreekbaar voor de voorzitter van DéFI. Maingains partij vraagt zich wel af wat de mening is van de MR over de voorstellen die de partij samen met Ecolo en Groen voorlegde voor politieke ethiek en goed bestuur.

Krabbelt de PS recht?

De CDH van Lutgen wil dus zonder de PS regeren. Vandaag houdt de partij van Elio Di Rupo een partijbureau om een akkoord te sluiten over nieuwe ideeën voor het socialisme. Die zullen dan gepubliceerd worden in een manifest. "De oude machtsbastions blijven nog altijd proberen door nieuwe maatregelen voor te stellen het blazoen van hun partij op te kuisen en niet door zelf afstand te doen van hun positie", zegt De Vadder.

Paul Magnette wil geen "putschist" zijn. Dat zegt hij al sinds begin juli en herhaalt hij nu in een interview. Hij is kandidaat-opvolger, maar hij wil Di Rupo enkel opvolgen als hij vrijwillig afstand doet van zijn voorzitterschap. Hij mag dan wel geen minister-president van Wallonië meer zijn, maar hij is nog steeds burgemeester van Charleroi.

MR en CDH kunnen niet alleen regeren in Brussel of de Franse Gemeenschap zoals in Wallonië. Ze hebben Ecolo en/of DéFI nodig voor een meerderheid. Een coalitie met alleen DéFI zou bovendien maar één zetel meer hebben dan de oppositie. Half juli verliet Ecolo de onderhandelingen met MR en CDH, maar Lutgen zei dat de deur blijft openstaan. De deur staat ook nog open voor DéFI, maar Maingain heeft zo te zien enkele voorwaarden voor hij binnengaat.

Meest gelezen