Archiefbeeld ter illustratie
Foto: Belga

Ouderen willen dat VN hun mensenrechten beschermt: "Oud moet niet gelijk staan aan out"

Heel wat organisaties vragen aan België om een apart VN-verdrag voor de mensenrechten van ouderen te steunen. Dat schrijft De Standaard. De organisaties vinden dat de mensenrechten van ouderen nu systematisch geschonden worden, ook in ons land. David Stevens, directeur van het Vlaams Mensenrechteninstituut, legt uit waarom een dergelijk verdrag belangrijk is.

Het Vlaams Mensenrechteninstituut, maar ook tientallen andere organisaties zoals Okra en Amnesty International, vragen dat België zich als EU-voorzitter mee inzet voor een VN-verdrag voor de mensenrechten van ouderen.

"Een dergelijk verdrag heeft aan mensen met een handicap veel meer zeggenschap en visibiliteit gegeven", zegt Nathalie Van Leuven van het Vlaams Mensenrechteninstituut in De Standaard. Ook de directeur van de organisatie, David Stevens, benadrukt het belang van een VN-verdrag in De Ochtend.

Een VN-verdrag is belangrijk, zodat de rechten van die steeds groeiende groep ouderen gerespecteerd worden

David Stevens, directeur van het Vlaams Mensenrechteninstituut

"Een VN-verdrag is belangrijk omdat het een internationaal kader is dat richting geeft aan beleid, ook in België en Vlaanderen", zegt hij. "Wij denken dat dat belangrijk is, zodat de rechten van die steeds groeiende groep ouderen gerespecteerd worden."

Wat wordt er al voor ouderen gedaan binnen de VN?

In 2010 al richtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Open-Ended Working Group on Ageing (OEWGA) op om de mensenrechten van ouderen te beschermen. Die werkgroep komt ook dit jaar samen, van 20 tot 24 mei in New York.

Verschillende organisaties vragen echter specifiek om een VN-verdrag dat de mensenrechten van ouderen beschermt, omdat dat juridisch bindend zou zijn. "Die tekst moet dan worden nageleefd en daar is er ook altijd een zekere opvolging of toezicht voorzien", verduidelijkt Stevens. Voorlopig kreeg de vraag naar een dergelijk verdrag nog geen gehoor.

De groep ouderen in ons land wordt volgens Stevens niet alleen steeds groter, maar ook steeds ouder. Het gaat dus om een erg uiteenlopende groep mensen, maar toch komt net die diversiteit volgens het Vlaams Mensenrechteninstituut onvoldoende aan bod.

"We benaderen ouderen vaak te zeer als ontvangers van zorg en niet als de mensen met eigenwaarde en meerwaarde die ze zijn", zegt Stevens. "Ze worden zelfs te vaak nog benoemd met het verkleinwoord 'oudjes'."

Archiefbeeld ter illustratie
Foto: Belga

"Oud moet niet gelijk staan aan out"

Stevens benadrukt dat we die eigenheid van oudere mensen veel beter aan bod kunnen laten komen door naar hen te luisteren. "Tijdens de coronapandemie is duidelijk geworden dat we ouderen onvoldoende betrokken hebben bij de zorg die we toen verstrekt hebben. Er zijn toen veel beslissingen in hun plaats genomen, terwijl sommigen wel zelf hadden kunnen meebeslissen."

"Ik denk dat er toen meer bewustzijn ontstaan is dat we daar mogelijks steken hebben laten vallen", gaat hij verder. "De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat dat aan de oppervlakte gekomen is."

"We moeten ouderen dus een stem geven, bevragen over welke problemen ze ervaren en betrekken bij het ontwikkelen van beleid. Oud moet niet gelijk staan aan out."

Nog te vaak gediscrimineerd

Ouderen in ons land voelen zich volgens Stevens ook nog te vaak gediscrimineerd door hun leeftijd. "Wij zien 4 types van problemen vaak terugkomen bij onze contacten en in ons studiewerk: mobiliteit, digitale ontwikkeling, woonkwaliteit en arbeidsmarkt, maar het is natuurlijk een complexe dynamiek die ook bijvoorbeeld gezondheid kan omvatten."

Op de arbeidsmarkt zien we soms dat mensen die ouder zijn, minder gewaardeerd worden of naar de exit geduwd worden

David Stevens, directeur van het Vlaams Mensenrechteninstituut

"Die discriminatie zit in heel kleine dingen en geldt zeker niet alleen voor mensen boven de 65. Het kan misschien zelfs al bij 50-jarigen plaatsvinden. Zo zien we op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld soms dat mensen die ouder zijn, minder gewaardeerd worden of naar de exit geduwd worden."

Beluister: het gesprek met David Stevens in De Ochtend op Radio 1

Meest gelezen