Salah Abdeslam riskeert 40 jaar cel voor schietpartij in Vorst

Het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari is meteen uitgesteld naar 5 februari. De inzet van het proces is de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Beiden riskeren nu 40 jaar cel.

adm, cds

Het proces is maandag uitgesteld omdat verdachte Salah Abdeslam pas vorige week een advocaat onder de arm heeft genomen. Het federaal parket en de advocaten van de burgerlijke partijen verzetten zich niet tegen dat uitstel. De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari.

© BELGA

“Salah Abdeslam heeft, net zoals elke andere verdachte recht op een advocaat en die heeft het recht om het dossier voor te bereiden”, zegt meester Maryse Alié, de advocate van vijf Franse en Belgische politieagenten die betrokken waren bij de huiszoeking op 15 maart 2016 die leidde tot de schietpartij. “Ik hoop dat de aanwezigheid van Salah Abdeslam op het proces betekent dat hij ook iets zal zeggen en antwoorden zal geven.”

Beide verdachten riskeren nu veertig jaar cel. Ze zullen terechtstaan voor poging tot moord in terroristische context en verboden wapenbezit, ook in terroristische context.

Draconische veiligheidsmaatregelen

De autoriteiten hadden vanochtend ronduit draconische veiligheidsmaatregelen genomen: wie het justitiepaleis binnen wilde, moest daarvoor een eerste keer door een metaaldetector, wie de zittingzaal wenste te betreden, werd voor een tweede maal gecontroleerd met een metaaldetector. Tientallen agenten, van wie minstens een deel leden van de speciale eenheden van de federale politie, patrouilleerden in en rond het gerechtsgebouw. Ook stonden er twee pantserwagens en een helikopter klaar.

© AP

Waarover gaat dit proces?

Met Salah Abdeslam en Sofien Ayari staan twee terroristen terecht die niet alleen betrokken waren bij de schietpartij in de Driesstraat, maar ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De advocaat van Salah Abdeslam, meester Sven Mary, heeft uitstel gevraagd en de zitting zal er zich maandag toe beperken akte te verlenen van dit uitstel en een nieuwe datum vast te leggen.

Logistieke nachtmerrie

De zitting van maandag heeft plaatsgevonden onder de veiligheidsmaatregelen die ook van kracht zullen zijn tijdens het proces zelf. “Dat is een beslissing geweest van de politie en de bevoegde overheden, niet van de rechtbank”, zei voorzitter Hennart. “De maatregelen hebben in ieder geval niet tot gevolg gehad dat de zitting niet op tijd is kunnen beginnen. De andere zittingen in het justitiepaleis hebben wel vertraging opgelopen maar dat is helaas onvermijdbaar.”

(lees verder onder de video)

De verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, waren niet op de zitting aanwezig en werden dus ook niet overgebracht uit hun gevangenissen. “Het is geen geheim dat meneer Abdeslam voor de duur van het proces zal overgebracht worden naar een gevangenis in Noord-Frankrijk, vlakbij de Frans-Belgische grens”, ging de voorzitter verder. “Dat gebeurt op vraag van de Franse overheden en de Franse en Belgische parketten hebben afgesproken dat hij dagelijks vanuit die gevangenis naar de zitting zal overgebracht worden. Maar die overbrenging is ook geen bevoegdheid van de rechtbank.”

Er is tevens sprake dat een aantal slachtoffers van de aanslagen in Parijs het proces wensen bij te wonen. De zitting is publiek: “Iedereen die de zitting wil bijwonen, is vrij dat te doen maar de plaatsen in de zittingszaal zijn wel beperk”, aldus nog Hennart.

Huiszoeking wordt schietpartij

Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

© BELGA

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid om het leven (36). Belkaid, ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid, werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Twee andere aanwezigen in het appartement ontsnapten. Uit onderzoek bleek dat een van hen Salah Abdeslam was. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. De tweede man die uit het appartement ontsnapte, was Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Sofien Ayari zit in afwachting van zijn proces in de gevangenis van Lantin, terwijl Salah Abdeslam werd overgeleverd aan Frankrijk. Daar verblijft hij in een zwaarbewaakte gevangenis in de Parijse voorstad Fleury-Mérogis maar voor de duur van het proces over de schietpartij zal hij overgebracht worden naar de gevangenis van Vendin-le-Vieil, zowat 25 km ten zuidwesten van Rijsel.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen