© ANP / Caspar Huurdeman Fotografie
Voetbal Vlaanderen richt extra werkgroep op na kritiek op hervormingen van jeugdvoetbal: “We hebben de feedback gehoord”
Voetbal Vlaanderen gaat een werkgroep oprichten om de kritiek en de opmerkingen over de hervormingen van het jeugdvoetbal in kaart te brengen en eventueel aanpassingen aan te brengen.
Omdat in het voetbal spelers die geboren zijn in de eerste jaarhelft oververtegenwoordigd zijn (zij hebben van bij de jeugd een voordeel tegenover spelers die later geboren zijn) besliste Voetbal Vlaanderen om vanaf het seizoen 2025-2026 in te grijpen. Op interprovinciaal en provinciaal niveau voert de Vlaamse voetbalfederatie het ‘roteren van de peildatum’ in. Concreet: spelers die geboren zijn in de eerste jaarhelft schuiven na nieuwjaar door naar een oudere leeftijdsgroep. Spelers geboren in de tweede jaarhelft blijven zitten, zodat zij ook eens de oudsten van de ploeg worden.
De aankondiging heeft heel wat reacties en kritiek losgeweekt bij amateurclubs. Voetbal Vlaanderen gaat nu een werkgroep oprichten met vertegenwoordigers van het jeugd- en amateurvoetbal om de klachten en problemen in kaart te brengen en op zoek te gaan naar oplossingen.
“Hoewel dit reeds een jaar geleden beslist werd door vertegenwoordigers van clubs van alle geledingen binnen ons voetbal na een ‘consultatieronde van Vlaanderen’ met 800 deelnemende clubs, en gecommuniceerd werd via alle kanalen blijkt dat heel veel mensen hiervan nog niet op de hoogte waren. Nu het invoeren dichterbij komt ontvangen we veel feedback en kritiek”, klinkt het in een statement van Voetbal Vlaanderen.
“We hebben de feedback gehoord. Grote veranderingen brengen altijd weerstanden, kinderziekten en praktische uitdagingen met zich mee. Deze willen we samen met jullie nog extra in kaart brengen, en vooral naar constructieve oplossingen zoeken. Zonder afbreuk te doen aan de grote uitdaging om elk kind gelijke kansen te geven en tegemoet te komen aan het relatieve leeftijdseffect. In dat licht werd beslist om een nieuwe werkgroep op te richten met TVJO’s en vertegenwoordigers van clubs. De bevindingen van deze werkgroep zullen vervolgens opnieuw besproken worden door de vaste werkgroep jeugdvoetbal met vertegenwoordigers van clubs, het Bestuur van Voetbal Vlaanderen en indien nodig de Vlaamse Studiecommissie (reglementscommissie).”