Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Nieuws
Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:01
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om het bruto verdiende uurloon, dus wat werknemers uiteindelijk bruto betaald krijgen. Daar zitten ook de lonen in van werknemers die niet onder een cao vallen. Het gemiddelde bruto verdiende loon steeg vorig jaar ruim 1 procent meer dan de gemiddelde cao-loonstijging, stelt het CBS vast. De cao-stijging kwam uit op 5,9 procent.

De werkelijke brutolonen van werknemers veranderen van jaar op jaar niet alleen doordat er in cao’s loonsverhogingen worden afgesproken, maar ook doordat werknemers opklimmen in hun loonschaal, promotie maken of van baan veranderen. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan er ook sprake zijn van beloning boven de cao-loonschalen, om personeel te behouden of binnen te halen. Daardoor stijgen de gemiddelde verdiende lonen nog meer.

Inflatie

Bij de grote loonstijging vorig jaar speelt ook een forse verhoging van de minimumlonen een rol. Die lonen waren gemiddeld bijna 13 procent hoger dan in 2022.

Het statistiekbureau wijst er wel op dat de loonstijging achterblijft bij de inflatie. De inflatie bedroeg de laatste drie jaar in totaal 17,3 procent. ‘Dat is net zoveel als de totale inflatie in de voorgaande tien jaar’, aldus het CBS.

Vrouwen

Het bureau constateert ook dat de gemiddelde uurlonen van mannen sinds 2010 met 30 procent zijn gestegen. Vrouwen gingen er gemiddeld 40 procent op vooruit. ‘In de loop van de tijd is het verschil tussen de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen dan ook steeds kleiner geworden. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het steeds hogere opleidingsniveau van vrouwen.’

In 2023 was het gemiddelde uurloon van vrouwen 12 procent lager dan dat van mannen. In 2010 bedroeg het verschil nog 19 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill.

Afbeelding

Russische vrouwen demonstreren bij ministerie van Defensie

Een groep vrouwen heeft actie gevoerd bij het Russische ministerie van Defensie in Moskou. Ze eisen dat hun partners die in Oekraïne vechten weer naar huis mogen en vroegen om een gesprek met de nieuwe minister van Defensie.

Afbeelding

Betogende Franse en Spaanse boeren blokkeren grensovergangen

Protesterende Franse en Spaanse boeren hebben maandagochtend grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje geblokkeerd, veelal met tractors. Ze betogen volgens Franse media tegen de hoge kosten en lage inkomsten in hun bedrijven.

Afbeelding

PVV spreekt nog geen steun uit voor aanschaf Franse onderzeeboot

De PVV heeft nog steeds 'ernstige zorgen' over de voorlopige gunning van de bouw van vier onderzeeboten aan het Franse staatsbedrijf Naval, zei Joeri Pool tijdens een Kamerdebat maandag over de aanschaf. 'Wij gaan hier vandaag nog geen knoop over doorhakken.'

Afbeelding

Nederlander beschuldigd van beschadiging muur Herculaneum

Een Nederlandse toerist wordt in Italië beschuldigd van het bekladden van een muur met een fresco in Herculaneum. De muur is onderdeel van een woning in het archeologische gebied.

Afbeelding

Douane verwerkte in 2023 flink meer aangiften, ruim een miljard

De Nederlandse douane heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dat staat in de jaarrapportage van de dienst. Het aantal verwerkte aangiften stijgt al jaren, vooral omdat mensen in toenemende mate bij webshops buiten de Europese Unie bestellingen..