Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Nieuws
Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:23
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om het bruto verdiende uurloon, dus wat werknemers uiteindelijk bruto betaald krijgen. Daar zitten ook de lonen in van werknemers die niet onder een cao vallen. Het gemiddelde bruto verdiende loon steeg vorig jaar ruim 1 procent meer dan de gemiddelde cao-loonstijging, stelt het CBS vast. De cao-stijging kwam uit op 5,9 procent.

De werkelijke brutolonen van werknemers veranderen van jaar op jaar niet alleen doordat er in cao’s loonsverhogingen worden afgesproken, maar ook doordat werknemers opklimmen in hun loonschaal, promotie maken of van baan veranderen. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan er ook sprake zijn van beloning boven de cao-loonschalen, om personeel te behouden of binnen te halen. Daardoor stijgen de gemiddelde verdiende lonen nog meer.

Bij de grote loonstijging vorig jaar speelt ook een forse verhoging van de minimumlonen een rol. Die lonen waren gemiddeld bijna 13 procent hoger dan in 2022.

Het statistiekbureau wijst er wel op dat de loonstijging achterblijft bij de inflatie. De inflatie bedroeg de laatste drie jaar in totaal 17,3 procent. ‘Dat is net zoveel als de totale inflatie in de voorgaande tien jaar’, aldus het CBS.

Het bureau constateert ook dat de gemiddelde uurlonen van mannen sinds 2010 met 30 procent zijn gestegen. Vrouwen gingen er gemiddeld 40 procent op vooruit. ‘In de loop van de tijd is het verschil tussen de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen dan ook steeds kleiner geworden. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het steeds hogere opleidingsniveau van vrouwen.’

In 2023 was het gemiddelde uurloon van vrouwen 12 procent lager dan dat van mannen. In 2010 bedroeg het verschil nog 19 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van Renew. Blijven samenwerken met de VVD is dan "voor mij een optie die niet acceptabel is", stelt fractieleider Valérie Hayer.

Afbeelding

Weer hongerstaker UM gestopt, nog drie over

Opnieuw heeft een student aan de Universiteit Maastricht (UM) een hongerstaking beëindigd. Drie studenten gaan nog door met de hongerstaking. Die moet kracht bijzetten aan hun eis dat de UM alle banden met Israël verbreekt.

Afbeelding

Coalitiepartijen praten donderdag verder over premiersvraag

De vier partijen die samen een regering willen gaan vormen, PVV, VVD, NSC en BBB, praten donderdag verder over de vraag wie de nieuwe premier moet worden, nu de oorspronkelijke kandidaat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken. Dat meldt PVV-leider Geert Wilders.

Afbeelding

Engelse rechter wijst extra bevoegdheid politie tegen betogers af

Een Brits gerechtshof in Londen heeft wetgeving van de voormalige Britse binnenlandminister Suella Braverman om de politie harder te kunnen laten optreden tegen betogers afgewezen. Braverman was tot half november vorig jaar ruim een jaar minister van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Staatsbosbeheer ziet dat dumpen drugsafval zich verspreidt

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van ni..

Afbeelding

Van Zwol wil niets zeggen over mogelijke premierskandidaat

Beoogd formateur Richard van Zwol wil niets loslaten over een premierskandidaat die al dan niet in beeld zou zijn. Eerder op dinsdag berichtten media dat Van Zwol zei dat er zicht is op een nieuwe kandidaat, maar dat weerspreekt hij enige tijd later.