Direct naar artikelinhoud
UpdateJustitie

Drugsbaron ‘Dikke Nordin’ geland in België na uitlevering door Dubai

Drugsbaron ‘Dikke Nordin’ geland in België na uitlevering door Dubai
Beeld rv

Nordin El H., een van de belangrijkste verdachten in Antwerpse drugsdossiers, is deze avond geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Hij zat al jaren ondergedoken in Dubai nadat hij in België was veroordeeld. Vandaag is hij door de Verenigde Arabische Emiraten uitgeleverd.

Nordin El H. is deze namiddag in de Verenigde Arabische Emiraten vertrokken met een militair vliegtuig en is intussen geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Wellicht moet hij nu zo snel mogelijk voor een onderzoeksrechter voorkomen.

De 36-jarige El H. groeide op in de Antwerpse volkswijk den Dam, tussen het Sportpaleis en het huidige Park Spoor Noord. Daar kreeg hij de bijnaam ‘Dikke Nordin van den Dam’.

Het Antwerpse parket heeft zeven dossiers waarin zijn naam voorkomt. Het gaat vooral over de invoer van cocaïne, maar ook over aanslagen en illegale wapenhandel. Hij riskeert nu vijftien jaar cel.

Lees ook

Hij ontketende een oorlog in Antwerpen en stond ooit onder bescherming van de VS: dit is drugsbaron ‘Dikke Nordin’

Eerder was hij al veroordeeld tot veertig maanden celstraf met uitstel wegens drugshandel. Na die veroordeling vluchtte hij in 2016 naar Dubai, maar volgens het Antwerpse parket had hij van daaruit ook nog de touwtjes in handen en liet hij cocaïne de Antwerpse haven binnensmokkelen. Ook nu wordt hij beschuldigd van drugshandel.

Zijn uitlevering werd aangevraagd in overeenstemming met het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en België. Begin deze maand was al bekend dat de uitlevering er zou komen, maar er was nog geen datum voor bekend. De beslissing volgt na het uitputten van alle beroepsmogelijkheden door de verdachte.