Meerdere Belgen “opgelicht” door “eerste bitcoinfabriek van Nederland”

© shutterstock

Tientallen investeerders zeggen voor miljoenen euro’s te zijn opgelicht door Koinz Trading, de zelfverklaarde “eerste bitcoinfabriek van Nederland”. Onder de gedupeerden ook enkele Belgen, zo bevestigt Marco Kalmijn, de Nederlandse advocaat die verhaal wil gaan halen met een gezamenlijke schadeclaim. Onze landgenoten zouden samen voor meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd hebben.

mtm

Koinz Trading werd begin vorig jaar opgericht door ondernemer Berry van Mourik en wil mee op de kar springen van het succes van de bitcoin, de digitale munt die op dit moment ruim 11.500 euro per stuk waard is. Het Nederlandse bedrijfje doet niet alleen aan de aan- en verkoop van de digitale munt, maar verkoopt ook professionele “mijnmachines”.

© *

Voor minstens 5.000 euro per exemplaar konden klanten een computer aankopen die dag en nacht bitcoins zou aanmaken. Een Antminer S9, zoals op de foto, maar dan wel eentje die Van Mourik met een eigen aanpassing nóg verbeterd zou hebben.

Geheime locatie

De machines werden niet aan huis geleverd, maar werden volgens de ondernemer geplaatst in een heuse “farm” ergens in Nederland. De exacte locatie van die “allereerste bitcoinfabriek van Nederland” moest echter geheim blijven “omwille van verzekeringstechnische redenen”.

Van Mourik zocht de investeerders voor die computers vooral via online advertenties en met folders in de “rijke postcodes” in Nederland en België. “In het begin ging alles goed. De eerste klanten kregen hun opbrengsten netjes uitbetaald. Maar vanaf september vorig jaar begonnen de betalingen te stokken”, zegt advocaat Kalmijn aan nieuwsblad.be.

Miljoen euro

De bewuste ‘farm’ zou intussen ruim 500 computers tellen, goed voor een totale investering van minstens 2,5 miljoen euro. Kalmijn twijfelt echter aan het bestaan ervan. De Nederlandse advocaat kreeg intussen al 25 klachten binnen van mensen die zeggen opgelicht te zijn door Koinz Trading. “Onder hen ook minstens vijf Belgen, maar ik vermoed dat het er meer zijn. Een tiental in totaal misschien zelfs. En de meeste investeerders kochten meer dan één van die computers aan, hé. Ik schat dat het bij de Belgen alleen om een investering van zo’n miljoen euro gaat.”

Berry van Mourik ontkent de oplichting, maar gaf in een reactie in de Nederlandse krant De Telegraaf wel toe dat er “zaken niet goed gegaan zijn bij sommige klanten”. “Het gaat om een zakelijk conflict van enkele mensen die bitcoins van mij willen, de mijncomputers zijn niet eens interessant voor hen.”

Uitvluchten

Klopt niet, volgens de gedupeerden. Zij zeggen dat de ondernemer altijd met andere uitvluchten op de proppen kwam als ze naar hun geld vroegen. Dat ging van een oogoperatie in het buitenland, over verzekeringskwesties tot vertragingen bij de Chinese leverancier en een reeks persoonlijke tegenslagen.

“Van Mourik beloofde telkens orde op zaken te stellen, maar dat gebeurde nooit”, zegt Kalmijn, die nu samen met de gedupeerden een collectieve schadeclaim wil indienen. De advocaat spoort de investeerders ook aan om een aangifte van oplichting te doen bij het Nederlandse Openbaar Ministerie, zoals enkelen al hebben gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen