maandag 25 juni 2018 - Rally
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul vieren op het dak van hun auto. VDB

Rally van Ieper

Neuville beter dan ooit

Thierry Neuville heeft op overtuigende wijze zijn naam toegevoegd aan de erelijst van de Rally van Ieper. Bij eerdere pogingen ging er altijd iets mis, maar dit keer bleef de Oostkantonner foutloos. Hij won 15 van de 23 klassementsproeven en liet Vincent Verschueren en Kris Princen nooit in de buurt komen. “Weer een jeugddroom die we kunnen afvinken”, zei copiloot Nicolas Gilsoul.

Ieper was Thierry Neuville (30) nog nooit gunstig gezind geweest, maar dit jaar staat onze rallytrots niet voor niets op kop in het wereldkampioenschap. Tussen de oren zit het beter dan ooit tevoren en qua pure snelheid is hij geen maat voor de Belgische tenoren. De voorbereiding was niet ideaal. Neuville voelde zich twee dagen slecht door een voedselvergiftiging en de aanpassing van een WRC naar een R5 verliep moeizamer dan verwacht. Maar niets kon hem uit zijn lood slaan.

Neuville: “Hoewel ik de snelste was op de kwalificatieproef voelde ik me vrijdag nog niet helemaal op mijn gemak in de auto. Het is niet evident om een stap terug te zetten. De WRC ben ik gewoon en ken ik door en door. In de R5 was het altijd opletten. De reacties van de wagen zijn anders, hij is minder stabiel, heeft minder grip en ook de banden zijn minder efficiënt. Maar na wat aanpassingen aan de set-up ging het zaterdag beter, en toen kon ik een kloof slaan.”

Bouffier naar ziekenhuis

Het was voor Neuville (Hyundai i20) pas zijn tweede overwinning op Belgische bodem, nadat hij in 2014 in eigen streek de East Belgian Rally had gewonnen. De buitenlandse concurrentie liet het afweten. Bryan Bouffier, leider in het Franse kampioenschap en oud-winnaar van de Monte Carlo, is enkele weken buiten strijd na een sortie in KP2. Hij heeft ruggenwervels gekneusd. De Nederlander Kevin Abbring viel vrijdag ook al terug door een gebroken ophanging en de mannen uit het Brits kampioenschap schoten te kort.

Zo waren het de tenoren van het BK die enige druk op Neuville moesten houden. Kris Princen (Skoda) won vijf KP’s, Vincent Verschueren (Skoda) vier. Maar in de eindstand haalde Verschueren het. Hij strandde op 40 seconden van Neuville, maar hield er negen over op Princen.

Verschueren: “Dit was het maximum dat haalbaar was. Thierry wordt dit jaar wereldkampioen. Dan is het maar normaal dat hij voor ons finisht. Maar ik vond dat we dicht in de buurt bleven. Kris heeft me echt naar een hoger niveau gepusht.”

Gingelomnaar Princen: “Zaterdagochtend raakte ik een steen en ik nam wat gas terug, omdat ik vreesde dat de ophanging kapot was. Die seconden kom ik uiteindelijk tekort. Ik probeerde nog iets in de slotfase, maar in Watou ging ik even een veld in. Toen was het voorbij.”

Bij de Porsches leek Patrick Snijers op weg naar de zege, maar in de slotfase kreeg hij koppelingsproblemen. De zege ging zo naar Claudie Tanghe. (mc)

 

RALLYRAID: Colsoul - Na zeges in Dubai en Qatar won Tom Colsoul, copiloot van de Pool Jakub Przygonski, in een Mini de Baja van Italië. Ze lopen verder uit in de WB-stand. (b) 

GT: Vanthoor - Dries Vanthoor (Audi) werd zondag tweede in de GT Sprint in Misano (Ita). Zaterdag waren hij en Will Stevens halfweg uitgevallen door een probleem met een wielmoer. De zeges gingen telkens naar de teammaats Mies en Riberas. (mc)

LAMBORGHINI: Lagrange - Niels Lagrange (foto) en zijn Deense teammaat Frederik Schandorff werden zaterdag vierde in de Lamborghini Super Trofeo in Misano (Ita). In de Pro-klasse werden ze derde. Zondag finishten ze als negende. (mc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws