Inwoner Walter Hadermann heeft een waterzuiveringsinstallatie in zijn achtertuin.
Foto: Joris Herpol

Inwoners van Wemmel die 4 jaar geleden verplicht waterzuiveringsinstallatie bouwden, moeten ze nu weer afbreken

Enkele inwoners van Wemmel die 4 jaar geleden een individuele waterzuiveringsinstallatie in hun achtertuin moesten bouwen, moeten die nu afbreken. Ze moeten hun afvalwater oppompen naar de nieuwe riolering die er wordt aangelegd. Schepen Raf De Visscher (LB Wemmel) zegt dat de gemeente de Vlaamse regelgeving moet volgen. 

"Op het ogenblik dat we de plannen voor onze nieuwbouw hier in de Molenweg hebben ingediend, heeft de gemeente ons verplicht om zo'n individueel waterzuiveringssysteem te plaatsen", zegt buurtbewoner Walter Hadermann (74). "4 jaar later verplicht de gemeente ons om de installatie af te breken."

"Nu moeten we een pomp laten plaatsen die het afvalwater naar boven pompt, naar de nieuwe riolering die daar zal worden aangelegd. Dat zal heel duur zijn om aan te leggen, en bovendien ook voor onderhouds- en energiekosten zorgen. En dan hebben we daarna ook nog eens een overbodig waterzuiveringssysteem in onze achtertuin."

"Het zou beter zijn mocht iedereen hier zo'n individuele waterzuivering hebben, dan aan te sluiten op een dure riolering", vindt Hadermann. "We zitten hier in agrarisch gebied en er wordt een riolering tussen de velden aangelegd. Het zou logischer en beter zijn als er een natuurlijke waterzuivering komt voor de 7 huizen aan het einde van de Molenweg, in plaats van een riolering van 1 kilometer lang aan te leggen."

"We laten het hier niet bij. We hopen op een gesprek met de gemeente. Er zijn brieven in de maak door onze advocaat."

Regels van Vlaamse Milieumaatschappij

Schepen van Grondgebiedzaken Raf De Visscher (LB Wemmel) zegt dat de gemeente het zoneringsplan volgt om de hele gemeente aan te sluiten op het rioleringsnet. "Onze rioolbeheerder Farys volgt de regels van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Wij kunnen daar niet van afwijken."

"Huizen die aan een riolering zijn gelegen, moeten verplicht aansluiten. De plannen in de Molenweg zijn al jaren in de maak. Dat komt omdat het een bijzonder complex dossier is, met veel hoogteverschillen. We moeten ook de Vlaamse regelgeving volgen, anders komen we niet in aanmerking voor subsidies voor dit rioleringsproject, waarvan de kostprijs hoog oploopt."

De inwoners in Molenweg protesteerden eerder ook tegen de hoge verhaalbelasting die ze moeten betalen voor de aanleg van de riolering in hun straat.

Meest gelezen