Ex-hoofdinspecteur slaat man in elkaar bij verkeerscontrole en vervalst proces-verbaal: werkstraf en boete

© ioh

Harelbeke/Deerlijk -

Een voormalige hoofdinspecteur van de politiezone Gavers krijgt een werkstraf van 80 uur en een boete van 800 euro voor buitensporig politiegeweld en valsheid in geschrifte. Na het incident stelde de man zelf het proces-verbaal op, maar dit strookte volgens zijn collega’s niet met de werkelijkheid.

Jonathan Folens

Hoofdinspecteur J.F. (34) was op 10 juli 2022 aan het werk bij een verkeerscontrole in Harelbeke. Hij zag hoe een witte BMW bij het naderen van de controlepost rechtsomkeert maakte en de controle probeerde te omzeilen. F. zette de achtervolging in en leidde de wagen terug naar de controlepost. De bestuurder weigerde daar echter om mee te werken en sloot zich op zijn wagen.

“Hij weigerde de alcoholtest uit onwetendheid”, zei het Openbaar Ministerie. “Hij had al een eerste test ondergaan en begreep niet dat hij nogmaals moest blazen om zijn exact promillage te bepalen. De beklaagde dreigde om zijn raam in te slaan. Toen de automobilist toch uitstapte, werd hij meteen besprongen door de inspecteur.”

Niet bewust vervalst

“Hij gaf het slachtoffer 10 à 15 vuistslagen. Een collega moest hem aan zijn riem achteruit trekken. Achteraf moest hij het bloed van zijn handen en van de auto wassen. Nadien stelde de beklaagde zelf pv’s op voor weerspannigheid en het weigeren van de alcoholproeven, maar volgens zijn collega’s klopten die niet met de feiten.”

De politiezone Gavers stelde zich burgerlijke partij tegen hun ex-hoofdinspecteur en kreeg voorlopig 1 euro morele schadevergoeding. Op zijn proces betwistte J.F. dat hij bewust de pv’s vervalste. “Ik heb die achteraf meteen gemaakt in een verbouwereerde waas”, zei F. zelf. Volgens zijn advocaat Jan Leysen was het zeer menselijk om in zo’n situatie de zaken wat te verbloemen. “Daarom zijn het normaliter collega’s die dan de pv’s opmaken.”

Hart en ziel

Wat het geweld betrof, boog de hoofdinspecteur wel nederig het hoofd. “Op vijftien jaar tijd ben ik één keer mijn beheersing verloren”, zei hij op het proces. “Ik stond onder hoge druk op dat moment en liet me raken door alle dingen die die man tegen mij zei. Nadien liet de korpsleiding me vallen als een baksteen, ik werd meteen geschorst. Al op mijn zeventiende startte ik mijn opleiding bij de politie en ik deed mijn job met hart en ziel. Het hele incident heeft nauwelijks 30 seconden geduurd, maar ik was alles kwijt. Ik heb er veel spijt van.”

De hoofdinspecteur gooide tijdens het incident ook de gsm van het slachtoffer kapot, maar de feiten van vernieling zijn verjaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen