Verschillende plekken in Charkiv werden gebombardeerd.
Foto: Global Images Ukraine

Rusland start nieuw grondoffensief in Charkiv, meldt Oekraïne

Rusland is een grondoffensief gestart in de Oekraïense provincie Charkiv, in het oosten van het land. Dat meldt Oekraïne. Een eerste aanval is afgeweerd, maar de gevechten gaan intussen voort. Na nachtelijke bombardementen, proberen Russische troepen de Oekraïense verdedigingslinies te doorbreken. Intussen heeft de VS een nieuw steunpakket van 370 miljoen euro aangekondigd.

Met haast en spoed stuurt Oekraïne extra manschappen naar de provincie Charkiv. Een nieuw grondoffensief van Rusland zit al een tijdje in de pijplijn, met regelmatig bombardementen op de tweede grootste stad van Oekraïne. Daarbij is de energie-infrastructuur vaak een doelwit.

Een grondoffensief werd dan ook verwacht. Oekraïne was ook op de hoogte dat er aan de grens duizenden Russische troepen werden verzameld.

Het offensief werd vannacht voorafgegaan met zware bombardementen op Voltsjansk, een stadje op enkele kilometers van de grens met Rusland. Daarbij is één burger omgekomen, vijf anderen raakten gewond. De lokale autoriteiten hebben daarop besloten zo'n 3.000 inwoners te evacueren.

Hulpverleners in Charkiv na de zware bombardementen van vannacht.
Foto: Global Images Ukraine

Bij het aanbreken van de dag probeerden Russische troepen de Oekraïense verdedigingslinies te doorbreken. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Een eerste aanval zou neergeslagen zijn, maar "er zijn nu hevige gevechten in de regio", zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is niet duidelijk of Rusland er in geslaagd is om iets van grond te veroveren.

Bufferzone tegen Oekraïense aanvallen op Rusland

De Russische president Vladimir Poetin had eerder al gezegd dat hij een bufferzone wil uitbouwen om grensregio's zoals Belgorod beter te beschermen tegen Oekraïense aanvallen. De afgelopen weken zijn verschillenden plekken in Belgorod en andere grensgebieden belaagd geweest door Oekraïense aanvallen.

Vandaag nog heeft een Oekraïense drone een olieraffinaderij geraakt op Russisch grondgebied. Die raffinaderijen zijn vaker het doelwit in een poging de oorlogsindustrie van Rusland te verzwakken.

Daarnaast kan Rusland op deze manier de focus leggen op Charkiv, waarbij het Oekraïense leger het risico loopt andere delen van de frontlinie kwetsbaarder te maken voor Russische aanvallen.

Nieuw Amerikaans steunpakket van 370 miljoen euro

Intussen hebben de Verenigde Staten een nieuw steunpakket van 370 miljoen euro aangekondigd. Het gaat onder meer om uitrusting en extra training van soldaten. Dit is de 3e aankondiging van zo'n steunpakket in 3 weken tijd.

Een groot contrast met enkele maanden geleden toen er geen dollar uit de geldbuidel van de VS kwam. De VS is de belangrijkste partner voor militaire steun voor Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog in februari 2022 heeft het al meer dan 40 miljard euro gegeven.

Meest gelezen