Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Zweden via Granqvist naar winst tegen Zuid-Korea: 1-0

Zweden via Granqvist naar winst tegen Zuid-Korea: 1-0
Beeld AFP

Neen, de ontmoeting tussen Zweden en Zuid-Korea was nu niet bepaald een lust voor het oog. Daar zullen ze in Zweden geen minuut minder om slapen. De eerste drie punten zijn binnen in poule F, waarin verdedigend wereldkampioen Duitsland verrassend verloor van Mexico.

In de 65ste minuut kwam Zweden op voorsprong door een benutte strafschop van aanvoerder Andreas Granqvist. De oud-speler van FC Groningen kreeg het buitenkansje op advies van de videoscheidsrechter.

Aanvankelijk had de Salvadoraanse scheidsrechter Joel Aguilar geen kwaad gezien in een verdedigende actie tegen Viktor Claesson, ondanks heftige Zweedse protesten. Op advies van zijn collega's in de studio kwam de arbiter terug op zijn besluit en legde hij de bal alsnog op de stip.

Verdiende voorsprong

Onverdiend kon de voorsprong van de Scandinaviërs niet worden genoemd. Er waren al kansen geweest voor Marcus Berg, Ola Toivonen en Granqvist, maar vaak stond doelman Cho Hyun-woo in de weg.

De Koreanen gingen pas in het slotkwartier aandringen en kregen nog wel enkele mogelijkheden. De beste was voor Hwang Hee-chan, nota bene in extra tijd. In vrije positie kopte hij naast het doel van Robin Olsen.

Met Toivonen (PSV), Berg (FC Groningen en PSV) en invaller Oscar Hiljemark (PSV) stonden meer spelers in het veld die eerder in de eredivisie uitkwamen.

In diezelfde groep F won Mexico eerder van Duitsland (1-0).