Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Merkel sluit compromis met CSU: geen grenscontroles voor 1 juli

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld Michael Kappeler/dpa

De partij van de christendemocraten in Beieren, de conservatieve CSU, geeft bondskanselier Angela Merkel (CDU) twee weken de tijd om met een Europese aanpak van de migratieproblemen te komen. Voor 1 juli zullen er geen vluchtelingen teruggestuurd worden, zodat Merkel in die periode een Europese oplossing kan vinden. Merkel heeft het compromis aanvaard, zo zei ze vanmiddag op een persconferentie. Ondertussen de Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter zijn licht laten schijnen over de regeringscrisis in Duitsland. 

De Duitse regering ging aan het wankelen over de kwestie, nadat minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vorige week zijn migratieplan uit de doeken deed. Vluchtelingen die al in een ander Europees land geregistreerd zijn, wil hij aan de grens tegenhouden en terugsturen. Merkel is daar radicaal tegen en ijvert voor een Europese oplossing. 

Europese top

Het compromis geeft Merkel de kans om op de volgende Europese top, op 28 juni, te overleggen over een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over de Europese lidstaten. Dankzij het akkoord heeft ze een sterk mandaat om op de top tot een bilaterale overeenkomst te komen, aldus Merkel.

CDU ondersteunt het initiatief van Seehofer, zo zei Merkel vanmiddag op een persconferentie. Beide partijen "hebben het gemeenschappelijke doel om het aantal nieuwkomers te verminderen, zodat de situatie van 2015 niet herhaald wordt", aldus de bondskanselier.

'Het onverantwoord terugsturen van mensen aan onze grenzen is geen goede manier om het aantal nieuwkomers te verminderen'
Duits bondskanselier Angela Merkel

Maar het "onverantwoord terugsturen van mensen aan onze grenzen" is geen goede manier, aldus Merkel. "Dat kan leiden tot een ongewenst domino-effect en de hele Europese samenwerking beïnvloeden." De bondskanselier heeft wel ingestemd met een eis van de CSU om geen mensen toe te laten die eerder uitgewezen zijn.

Het compromis verlicht de druk op de Duitse regering enigszins, althans tijdelijk. Als Seehofer zijn plan onmiddellijk in de praktijk had gebracht, had Merkel hem moeten ontslaan. Dan zou de CSU uit de vierde regering-Merkel stappen.

De christendemocraten hebben 249 van de 709 zetels. De CDU heeft er 200, de CSU 49. Zonder CSU zou de Grote Coalitie niet langer een meerderheid hebben.

Trump: "Wat met migratie in Europa gebeurt, willen we hier niet"

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter zijn licht laten schijnen over de regeringscrisis in Duitsland. Volgens Trump is het Duitse volk zich tegen haar leiders aan het keren, nu migratie "de al zwakke coalitie in Berlijn door elkaar schudt". Heel Europa maakte een grote fout door "miljoenen mensen binnen te laten". De Amerikaanse president voegt eraan toe dat "misdaad in Duitsland sterk gestegen is", en besluit dat "we willen wat er met migratie in Europa gebeurt niet bij ons zien gebeuren!". De tweets zijn een nauwelijks verholen uithaal naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Twitter bericht wordt geladen...

Sinds de start van de vluchtelingencrisis in 2015 vroegen goed 3,3 miljoen mensen asiel aan in een van de 28 EU-lidstaten, op een bevolking van in totaal meer dan 500 miljoen mensen. De "miljoenen mensen" die volgens Trump Europa zijn binnengekomen "hebben de cultuur zo hard en gewelddadig veranderd!"

Begin vorige maand kwam de Duitse regering met criminaliteitscijfers voor 2017. Misdaad in Duitsland is in 2017 met 5 procent gedalad, het laagste percentage sinds 1992. "Duitsland is veiliger geworden", aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bij de voorstelling van de cijfers. Ook het aantal misdrijven door mensen die niet de Duitse nationaliteit hebben, is gedaald, met 23 procent, van 950.000 naar 700.000.

Trump ligt in eigen land onder vuur voor zijn eigen migratiebeleid. Ook enkele Republikeinse parlementsleden bekritiseren de president omdat migrantengezinnen aan de grens uit elkaar gehaald worden. Vrijdag liet de Amerikaanse regering weten dat in het kader van de nultolerantie inzake illegale immigratie bijna 2.000 kinderen van hun ouders waren gescheiden toen die laatste werden gearresteerd omdat ze zonder papieren de grens waren overgestoken. Minister van Justitie Jeff Sessions gebruikte een Bijbelvers om de praktijk te rechtvaardigen.