Direct naar artikelinhoud
Tv-tips

Dit mag u niet missen op tv vanavond

Beeld van Thomas Erdbrink uit de eerste reeks van 'Onze man in Teheran'.Beeld © VPRO

Het hoeft zeker niet al voetbal te zijn wat de klok slaat op uw scherm vanavond. Hieronder vindt u onze tips voor een (ont)spannende tv-avond. Voor een volledig overzicht is er ook nog de volledige tv-gids.

Onze man in Teheran

De Nederlandse correspondent Thomas Erdbrink woont en werkt al zestien jaar in Iran. De docureeks Onze man in Teheran die hij maakte, wist heel wat televisieprijzen in de wacht te slepen. Sinds de eerste reeks, nu drie jaar geleden, is heel wat veranderd in het land. De sociale media hebben het land uit zijn isolement gehaald en de sfeer schijnt losser en vrijer. Maar onder de oppervlakte borrelt het ongenoegen: vrouwen die op straat protesteren tegen de verplichte hoofddoek worden opgepakt. Nieuw is dat de foto's hiervan direct al rondgaan op internet.

Om 20.30 uur op Canvas.

Rebecka Martinsson

De detectivemaand van de Nederlandse omroeporganisatie KRO-NCRV is ideaal voor zij die geen affiniteit hebben met voetbal. De maandagavonden zijn gereserveerd voor deze nieuwe serie, die gebaseerd is op de boeken van de Zweedse misdaadauteur Åsa Larsson.

In het noorden van Zweden wordt predikante Mildred Nilsson dood aangetroffen. Rebecka Martinsson keert terug naar haar geboortedorp voor de uitvaart. Nilsson had veel vijanden. Zowel met haar werkgever als de mannen in het dorp en de jachtvereniging was ze in conflict geraakt. Toch loopt het politieonderzoek vast.

Rebecka Martinsson, gespeeld door de actrice Ida Engvoll.Beeld RV

Om 20.30 uur op NPO 2.

Green Zone

Irak, 2003. Het Amerikaanse leger rukt op naar de hoofdstad Bagdad. Roy Miller leidt een gespecialiseerd team dat de opdracht heeft Saddam Hoesseins massavernietigingswapens te vinden. De geheime informatie waarop ze hun invallen baseren, blijkt echter steevast verkeerd.

In deze flitsende militaire actiethriller bundelen Matt Damon en zijn 'Bourne'-regisseur Paul Greengrass opnieuw hun krachten. Greengrass leerde de knepen van het vak als documentairemaker in oorlogsgebieden, en hield daar een rauwe en realistische 'handheld'-camerastijl aan over. In een poging om nog meer authenticiteit na te streven, castte Greengrass vooral echte Irak- en Afghanistan-veteranen om Damons peloton te vervolledigen.

Om 20.30 uur op CAZ.

Tut

In 1332 voor Christus is Egypte de machtigste staat van de wereld, maar het wordt geteisterd door een hevige strijd. In Thebe wordt farao Akhenaten vergiftigd door zijn dienaar. Zijn negenjarige zoon Toetanchamon is de troonopvolger en krijgt op vroege leeftijd veel macht. Het volk vindt hem echter zwak omdat vizier Ay belangrijke beslissingen voor hem neemt.

Heruitzending van deze driedeling Canadees-Amerikaanse historische minireeks, waarin het leven uit de doeken wordt gedaan van Toetanchamon, de jongste farao die heerste over het Oude Egypte. Naast een cast van vrij onbekende acteurs, herkent u in de rol van raadsheer van de farao ongetwijfeld Ben Kingsley (Gandhi).

Om 20.30 uur op Q2.