Direct naar artikelinhoud
new york

Oud-taxichauffeur Ullah (27) wilde in de metro van New York zoveel mogelijk Amerikanen doden

Akayed Ullah.Beeld Photo News

Drie dagen nadat de 27-jarige Akayed Ullah probeerde een bloedbad aan te richten in hartje Manhattan, wordt steeds meer bekend over de mislukte aanslagpoging van de immigrant uit Bangladesh. 

Ullah, die vandaag voor het eerst wordt voorgeleid, had volgens de politie geen banden met terreurgroepen als Islamitische Staat (IS). Wel luisterde hij de laatste tijd steeds meer naar de preken van een radicale moslimgeestelijke. 

De voormalige taxichauffeur veroorzaakte maandagochtend grote paniek in Manhattan toen hij zichzelf bij Times Square probeerde op te blazen met een zelfgemaakte bom. De aanslag in een corridor die de metro verbindt met een van de drukste busstations, mislukte omdat de bom niet afging. 

Ullah zelf en drie omstanders raakten gewond. Sindsdien proberen politie en justitie zoveel mogelijk over hem te weten te komen. In zijn ziekenhuiskamer heeft Ullah ondertussen verklaard dat hij de aanslag pleegde om de VS te straffen voor de bombardementen op IS in Irak en Syrië. "Zijn motief is geen mysterie meer voor ons", aldus officier van justitie Joon Kim.

Twitter bericht wordt geladen...

Op de ochtend van de aanslag plaatste Ullah een bericht op zijn Facebookpagina met de tekst 'Trump, je bent er niet in geslaagd om je land te beschermen'. Door in de ochtendspits toe te slaan, aldus het OM, hoopte hij zoveel Amerikanen te doden. In zijn appartement in Brooklyn werden ook diverse anti-Amerikaanse teksten gevonden. Zo schreef hij in zijn paspoort 'Oh, Amerika, sterf in je wraak.' Verder is duidelijk geworden dat hij online propaganda las van IS.

Radicalisering

Volgens de politie begon Ullah, die al sinds 2011 in de VS woonde, een jaar geleden te onderzoeken hoe hij een bom kon maken. Maar pas in de afgelopen weken besloot hij de aanslag op de metro te plannen en uit te voeren. In zijn appartement werd het materiaal gevonden waarmee hij de pijpbom in elkaar kon zetten, inclusief de schroeven die zoveel mogelijk mensen moesten treffen. Vorige week werd de bom in elkaar gezet, gebruikmakend van een metalen pijp, een batterij, schroeven en een lampje van een kerstverlichting.

De grote vraag is wat de concrete aanleiding was voor de radicalisering van Ullah. Hij woonde met zijn vader, moeder en een broer in een buurt van Brooklyn met veel immigranten uit Bangladesh. Ullahs vrouw en pasgeboren zoontje woonden nog in de hoofdstad Dhaka. De laatste keer dat hij ze bezocht was in september. Zijn vrouw heeft tegen de politie verklaard dat Ullah niet streng gelovig was toen hij in 2011 een visum kreeg voor de VS. De moskee bezocht hij toen niet regelmatig.

Maar tijdens zijn laatste bezoek vroeg hij zijn vrouw om te luisteren naar de preken van Moulana Jasimuddin Rahmani. Deze radicale moslimgeestelijke, die vastzit, is de leider van de verboden organisatie Ansarullah Bangla Team. Deze groep zou achter de moorden zitten op diverse bloggers en academici. Rahmani zit nu in de cel voor zijn betrokkenheid bij de moorden.