Coalitiepartners reageren op uitspraken De Wever over Netanyahu: "Niet doorgesproken binnen regering"

Ook België zou Israëlisch premier Benjamin Netanyahu niet arresteren bij een bezoek, ondanks een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof. Dat zegt premier Bart De Wever (N-VA). Volgens professor strafrecht Steven Dewulf is België daar ook niet noodzakelijk toe verplicht, maar is de juridische discussie daarover nog "gaande". Coalitiepartners CD&V, Vooruit en Les Engagés reageren dat de uitspraken van De Wever "niet doorgesproken waren binnen de regering". 

Naar aanleiding van het omstreden bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Boedapest, kreeg premier Bart De Wever (N-VA) gisteren in ‘Terzake’ de vraag hoe ons land zou omspringen met zo’n bezoek.

De Wever zegt dat hij “begrip” heeft voor het feit dat Hongarije Netanyahu niet arresteert. “Ik denk dat wij dat ook niet zouden doen, om heel eerlijk te zijn”, zei De Wever. Nochtans loopt er sinds november 2024 een arrestatiebevel tegen Netanyahu voor vermoedelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Gazaoorlog.

 “Er is zoiets als realpolitik”, zegt De Wever. Bij zo'n 'realpolitik' wegen praktische overwegingen zwaarder door dan ethische. “Ik denk niet dat er één Europees land is dat Netanyahu zou arresteren mocht hij op het grondgebied zijn. Frankrijk zou dat bijvoorbeeld niet doen, ik denk dat wij dat ook niet zouden doen.”

Tegelijk zegt De Wever dat hij niet zo ver zou gaan om uit het Internationaal Strafhof te stappen, wat Hongarije wel aankondigde. “Om je dan meteen uit de internationale rechtsorde terug te trekken, dat verband zie ik niet meteen”, aldus De Wever. 

Bekijk: De Wever legt uit waarom België Netanyahu niet zou arresteren bij een bezoek aan België

Videospeler inladen...

Coalitiepartners: "Niet doorgesproken"

Verschillende partijen binnen de regering reageren op de uitspraken van De Wever, al doet geen enkele minister of partijvoorzitter er uitspraken over voor de camera. Bij CD&VVooruit en Les Engagés is te horen dat de uitspraken "niet doorgesproken waren binnen de regering". 

"Dergelijke uitspraken ondermijnen de internationale rechtsregels, wat niet de bedoeling kan zijn", is te horen bij CD&V. "Ze geven leiders met slechte ideeën alleen maar munitie om verder te zetten. Ik zie ons land liever niet de weg opgaan van landen als Hongarije", zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V).

Dergelijke uitspraken ondermijnen de internationale rechtsregels

CD&V

Volgens Les Engagés komt het helemaal niet aan de regering toe om in zo'n geval over een arrestatie te beslissen. "België blijft achter het Internationaal Strafhof en de internationale regels staan", zegt de partij. "Een eventuele arrestatie van Netanyahu mocht hij naar België komen is sowieso een juridische beslissing die niet aan de regering toebehoort wegens de scheiding der machten."

Minister voor Les Engagés Jean-Luc Crucke, vanmorgen bij de bijeenkomst van de regeringskern.

"Gevaarlijk hellend vlak" 

Volgens oppositiepartij Groen "begeeft De Wever zich hier op een gevaarlijk hellend vlak". "In een land waar de scheiding der machten wel nog geldt, is het aan de procureur om hierover te beslissen", zegt Kamerlid Staf Aerts (Groen). Volgens Groen is het ook "een breuk met bijvoorbeeld Nederland, dat al aankondigde dat ze de beslissing wel zullen respecteren en uitvoeren."

Oppositiepartij Open VLD noemt de uitspraak van De Wever een "flagrante miskenning van het internationaal recht". Volgens de partij gaat die "lijnrecht" in tegen de beleidsverklaring van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés). "Is dit de manier waarop Arizona met de internationale rechtsorde zal omgaan? Met de duim omhoog of omlaag zoals in het Oude Rome waar onze premier zo naar opkijkt?", vraagt Kamerlid Kjell Vander Elst (Open VLD).

Volgens oppositiepartij PVDA "schaart De Wever zich in het bedenkelijke rijtje Europese leiders die het internationaal recht schaamteloos naast zich neerleggen", verwijst Kamerlid Peter Mertens naar Hongarije. "Dat terwijl de barbarij tegen het Palestijnse volk voortduurt. Telkens je denkt dat de bodem bereikt is, wordt de schande steeds groter." 

Ook mensenrechtenorganisatie 11.11.11 veroordeelt de uitspraak. "Terwijl de wereld toekijkt op een gelivestreamde genocide zijn dit soort uitspraken niet gewoon choquerend, ze zijn fundamenteel onaanvaardbaar", zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. De organisatie roept partijvoorzitters, vicepremiers binnen de regering en parlementsleden op om zich uit te spreken over de zaak. "Wie nu geen positie inneemt, kiest de kant van de macht, van principeloze realpolitik. Niet van de rechtvaardigheid", klinkt het. 

“Juridische discussie” 

Mag je als land zo’n arrestatiebevel negeren? Dat is open voor een “juridische discussie”, zegt Steven Dewulf, professor internationaal strafrecht aan Universiteit Antwerpen. Dat komt omdat Israël het Internationaal Strafhof niet erkent  - net als de VS, Rusland en China, overigens. Volgens Dewulf is het niet duidelijk of de arrestatiebevelen even dwingend zijn voor zulke ‘niet-verdragspartijen’.

Het is juridisch niet vanzelfsprekend dat bevelen tot aanhouding van regeringsleiders die geen verdragspartij zijn, zonder meer uitgevoerd moeten worden

Steven Dewulf, professor internationaal stafrecht

“Het is juridisch niet vanzelfsprekend en absoluut zo dat bevelen tot aanhouding van regeringsleiders die geen verdragspartij zijn, zonder meer uitgevoerd moeten worden. En Israël is geen verdragspartij”, zegt Dewulf.

Concreet gaat de juridische discussie over de vraag of regeringsleiders van niet-verdragspartijen "immuniteit" hebben en dus niet zomaar gearresteerd worden, of dat die immuniteit hier niet geldt. "Er is een juridische discussie gaande of de regels van het Internationaal Strafhof 1 op 1 kunnen worden overgezet naar niet-verdragspartijen", legt Dewulf uit.

Daarnaast wijst de professor op de politieke realiteit. Zelfs als de regels juridisch zouden betekenen dat Netanyahu gearresteerd moet worden, is dat nog niet zomaar afdwingbaar. “Het Internationaal strafhof heeft geen politiemacht of leger, dus je moet bouwen op medewerking en het vertrouwen van staten”, zegt de professor. “Als een staat niet wil meewerken met het Internationaal Strafhof, heb je niet veel mogelijkheden om dat te forceren.”

Wat zeggen andere Europese landen? 

Volgens De Wever zou geen enkel Europees land Netanyahu arresteren bij een bezoek, maar klopt dat wel? Enkele voorbeelden. 

  • Nederland zou Netanyahu arresteren, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) eerder.
  • Spanje heeft aangegeven dat het de "verbintenissen en verplichtingen" die door het arrestatiebevel ontstaan, zou nakomen. 
  • Noorwegen zou Netanyahu "arresteren en uitleveren", zei Andreas Kravik eerder, de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen.
  • De Ierse voormalige eerste minister, Simon Harris, zei in november dat Netanyahu zou worden gearresteerd bij een bezoek aan Ierland. Intussen werd de toenmalige vicepremier Micheál Martin de nieuwe premier van Ierland. Ook hij zei eerder dat Netanyahu zou worden gearresteerd. 
  • Frankrijk, het land waar De Wever zelf naar verwees, zegt dat de discussie juridisch complex is en dat Netanyahu mogelijk een "immuniteit" heeft, omdat Israël het Internationaal Strafhof niet erkent. Tegelijk zegt Frankrijk dat het de internationale rechtsregels zou naleven. Frankrijk neemt dus een dubbelzinnige houding aan.
PODCAST

Podcast 'Onder ons: politiek'

Ivan De Vadder neemt je, samen met één van zijn collega's, mee in het politieke nieuws. Met ook een blik àchter de schermen van de politiek en de redactie.

Meest gelezen