Organisator Winterland reageert op geruchten: “Zijn dupe van bitsige strijd in kermiswereld”

Maurice Schoenmaeckers, organisator van Winterland en zijn financieel adviseur D’Artagnan Thewissen denken te weten hoe het komt dat Winterland Hasselt iedere keer opnieuw in het oog van de storm terecht komt. “Er is rancune naar de figuur van Carlo Gysens toe, maar ook naar ons evenement. Er is in de Nederlandse kermiswereld een bitsige strijd bezig die zowel in de rechtbank als in de media wordt uitgevochten.”

rd/malu

LEES OOK: Achter de schermen van Winterland: schimmige financiën, grensoverschrijdend lobbywerk en een gepeperde factuur voor de Hasselaar

LEES OOK: Hasselts gemeenteraadsvoorzitter Carlo Gysens ontkent dat hij zich verrijkt aan Winterland

D’Artagnan Thewissen: “De grote kermisorganisator René Duursma start in verschillende steden een rechtszaak en begint ook in de journalistiek te stronten met een lastercampagne. Men levert informatie - juist of niet - en de journalistiek springt daar 9 van de 10 keer op. Met de procedure rond Winterland Hasselt zie ik weer datzelfde patroon. Duursma heeft momenteel 52 rechtszaken lopen. Hij probeert de rest zo weg te concurreren.”

Thewissen: “In Nederland is de concurrentie op kermissen veel hoger. Je betaalt er een tienvoud van pachten. Op een bepaald moment komen exploitanten in de problemen. Die hebben geld nodig. Dat hebben ze gevonden bij Duursma. En zo is zijn macht uitgebreid en is het blok dat achter hem staat groter geworden. Maar wil je kermismensen het hele jaar door iets aanbieden, dan heb je ook de winterevenementen nodig.”

Winterland Hasselt komt uit een woelige periode.

Thewissen: “Ik ben vier jaar geleden begonnen met herstructureringen bij Winterland Hasselt. Dat was nodig ook. Er waren conflicten en die liepen hoog op. Met uiteindelijk het afzetten van een bestuurder. Ik ben daarna begonnen met het herschikken van de organisatie en de financiën. Er was veel oud zeer.”

Maurice Schoenmaeckers: “We hebben ook heel wat standhouders eruit gezet en sindsdien gaat het beter. De jaren daarvoor ben ik echt door een hel gegaan. Helaas ontstond er in 2016-17 opnieuw een dispuut met een aandeelhouder. Die is er toen ook uitgestapt.”

Meneer Gysens, gemeenteraadsvoorzitter in Hasselt, noemt zichzelf de ambassadeur van Winterland. Krijgt hij daar net als ex-burgemeester van Maastricht Gerd Leers een vergoeding van 10.000 euro voor?

Schoenmaeckers: “Nee, hij werkt gratis. Hij doet dat uit liefde. Hij is ambassadeur en vriend van Winterland. Het is een beetje zijn kindje. Ze hebben een aantal jaren uitschuivers gemaakt in Hasselt. Ze hadden een afspraak gemaakt met een firma die een schaatsbaan zou leveren. Die is nooit geleverd en dat heeft de stad heel veel geld gekost. Daarna hebben wij, ook dankzij hem, een contract gekregen om de komende 10 jaar Winterland in Hasselt te organiseren.”

Gysens wordt ook niet op een andere manier vergoed?

Schoenmaeckers: “Ik zou niet weten hoe ik hem moet vergoeden. Hij krijgt geen financiële vergoeding en heeft geen onkostenvergoeding. Hij krijgt wat consumptiebonnen, maar die gebruikt hij om te trakteren. Ik vind het heel kwalijk als dit soort geluiden de wereld ingaan terwijl daar geen reden voor is.”

Hebben jullie een witte kassa?

Schoenmaeckers: “Ja, we werken met een geregistreerd kassasysteem waarbij elk ticket dat wordt uitgegeven genummerd is. Het Grand Café is een eigen exploitatie, de schaatsbaan en de carrousel zijn dat ook. Alle andere exploitaties zijn verpacht. De inkomsten van die standhouders komen niet in onze jaarrekening terecht.”

Dus er kan eigenlijk geen zwart geld bij jullie in omloop zijn.

Schoenmaeckers: “Onmogelijk. Dat bestrijden we heel hard. Ik ben zelf voorstander om nog verder te gaan. Bij KRC Genk gebruiken ze een kaart waarmee in het hele stadion betaald kan worden, cash geld is niet meer nodig. We zijn nu in gesprek om zo’n systeem op Winterland te introduceren. En het liefst zou ik hebben dat dit voor het hele plein zou gelden, maar dat is een uitdaging.”

Hoe werkt het systeem met de pachtgelden?

Thewissen: “De standhouders krijgen een factuur toegestuurd met een bedrag als aanbetaling. Dat wordt in 90 procent van de gevallen overgemaakt via de bank. Tien procent zijn handelaren die dat niet kunnen via de bank, zij betalen cash en krijgen daarvoor een kwitantie. Er zijn een aantal exploitanten die niet meteen kunnen betalen, voor hen hebben we een regeling met wekelijkse afbetalingen. Dat kan via de bank of cash. Deelbetalingen zijn nooit hoger dan 3.000 euro.”

Schoenmaeckers: “De pachtgelden zijn laag omdat we vooral deelnemers met mooie producten willen hebben. We moeten de BTW-dienst in Hasselt een lijst aanleveren met de BTW-nummers van alle deelnemers zodat ze kunnen controleren of we correct werken.”

In Nederland is veel ophef geweest over Winterland.

Schoenmaeckers: “Kleine nuance, beschouw Nederland niet hetzelfde als Hasselt. In Hasselt ben ik zaakvoerder, maar in Maastricht was ik slechts secretaris van een vzw. Een secretaris heeft geen inzage in de financiën. Dat doet de penningmeester. En ik heb me ook nooit met de politiek bemoeid. Ik had daar een heel andere rol dan in Hasselt. Ik heb daar vooral geleerd hoe het niet moet.”

Wat weten jullie over de brand op de Corda Campus?

Thewissen: “De expert heeft bevestigd dat men van een aangestoken brand uitgaat.”

Dan zijn er niet zoveel opties: een pyromaan, de verzekerde zelf of een derde partij.

Thewissen: “Klopt, maar die derde partij kan heel groot zijn.”

Jullie hebben mee gedaan met de aanbesteding voor Magisch Maastricht. Waarom?

Schoenmaeckers: “Winterland Hasselt bvba heeft ingeschreven onder drang van een ex-bestuurder. Ik en de andere zaakvoerder waren het daar niet mee eens omdat we dachten dat we dat niet konden combineren met Hasselt. Daarna is het afgewezen op formele gronden en verder is er daar niets meer mee gedaan. Ik blijf ook liever in Hasselt. Ik heb een connectie met deze stad en heb er jarenlang gewoond. Ik wil dit niet opgeven.”

U heeft ook geen belangen binnen de huidige organisatie van Winterland Maastricht?

Schoenmaeckers: “Natuurlijk niet.”

Er is ook geen financiële link met Magisch Maastricht?

Schoenmaeckers: “Nee, er is wel ooit een persoonlijke lening gegeven door mij, maar nooit vanuit Winterland Hasselt. Die lening is gegeven omdat je bij de intekening voor een aanbesteding een waarborg moet neerleggen. Beide organisatoren konden dat op dat moment niet betalen. Ik heb ze als vriendendienst een lening toegestaan met rente.”

Thewissen: “Een bank is niet zo happig om geld te lenen als het dient om een concessie binnen te halen. In de evenementenwereld wordt onderling vaak en veel geld geleend tussen promotoren en organisatoren.”

Als ik uw vriend was, zou u me dan ook geld lenen?

Schoenmaeckers: “Ja, waarom niet? Met rente. En ik heb dat ook netjes terug gekregen. Ik zie daar geen probleem in.”

U had dus geen commercieel belang bij Magisch Maastricht?

Schoenmaeckers: “Wij hebben alleen maar bekeken of we een permanent reuzenrad konden plaatsen in Maastricht, maar dat was te duur in aanschaf. Ik had helemaal geen behoefte aan Magisch Maastricht. Mijn agenda zat al overvol. Eigenlijk was ik blij toen de weigeringsbrief kwam. Daarna hebben we ook uitdrukkelijk afstand moeten nemen omdat al die procedures zijn opgestart.”

Even terug naar Carlo Gysens. Daar vonden jullie een goede medestander in 2008…

Schoenmaeckers: “De hele stad. Dat was een warm bed waar we in terecht kwamen.”

Was hij ook meteen deel van de organisatie?

Schoenmaeckers: Hij is nooit deel van de organisatie geweest. Het is niet zo dat we tijdens het jaar constant aan tafel zaten om plannen te maken.”

Uit verslagen van de Stad Hasselt blijkt net dat hij wel vaak aan tafel zit voor Winterland.

Schoenmaeckers: “Ja, hij zit wel bij vergaderingen, maar meestal rond de tijd van het evenement zelf. Af en toe is er een evaluatie van de stad waar hij aan tafel aanschuift. Ik omschrijf hem als ambassadeur. Je moet daar niet meer achter zoeken. Dat is gewoon het verhaal.”

Sinds wanneer heeft hij een standje?

Schoenmaeckers: “Dat is niet van hem, maar van zijn partner.”

Ja, maar wel onder zijn bedrijfsnaam.

Schoenmaeckers: “Is Puyca zijn bedrijf? Dat zou kunnen.”

Thewissen: “Gysens heeft vanaf de eerste editie een kraamp op Winterland. Dat was in het kader van een sociaal project dat zijn partner runt. Hij betaalt daar ook gewoon de pachtsom voor. Hij heeft dat ook altijd betaald.”

Waarom staat dan in verschillende interne documenten dat hij nul euro betaalde?

Schoenmaeckers: “Dan zijn dan gemanipuleerde documenten. Honderd procent.”

Thewissen: “Hij betaalt 3.500 euro. Net zoals bij de afgelopen editie, en dat staat ook in de boekhouding. Er is een factuur gemaakt én klaar. Dat kunnen we jullie laten zien.” (nvdr. de facturen werden aangeleverd door Carlo Gysens, niet door Winterland Hasselt bvba)

Guido Quintens, destijds voorzitter van de Verenigde Handelaren Centrum Hasselt, was destijds ook één van de trekkers van Winterland. Hij heeft nooit standgeld moeten betalen voor zijn jeneverhutje.

Schoenmaeckers: “Dat klopt. Guido was vanaf het begin betrokken bij Winterland en wilde een standje uitbaten met Hasseltse streekproducten. Wij hadden toen standhouders nodig. Het eerste jaar verkocht hij speculaas en chocolade en op een gegeven moment kwam daar jenever bij. Uiteindelijk was dat alleen nog maar een jeneverhut. Twee jaar geleden hebben we daar een einde aan gemaakt.”

Is Carlo jullie man achter de schermen voor het politiek lobbywerk in Hasselt?

Schoenmaeckers: “Nee, daar hebben we Carlo niet voor nodig. Inmiddels hebben wij zelf goede contacten met de stad. We kennen onze weg.”

Gerd Leers hebben jullie dan ook niet meer nodig?

Thewissen: “Vorig jaar heeft hij nog enkele dingen voor ons uitgezocht. Dit jaar hebben we geen contract meer.”

In Magisch Maastricht hadden zes partijen interesse om het evenement te organiseren. Hier maar één, namelijk jullie. Hoe komt dat?

Schoenmaeckers: “Er zijn heel veel normen Dit evenement zet je niet zomaar even op.”

Thewissen: “Eigenlijk heeft me dat ook verbaasd.”

Waren jullie blij dat er maar één partij interesse had?

Thewissen: “Nee, eigenlijk niet. Doordat er meerdere inschrijvers zijn, blijf je ook scherp. Maar volgens mij hadden de anderen hun handen vol. Dat Duursma niet ingeschreven heeft, is zijn eigen schuld. Hij wist het van tevoren. Nu pas klaagt hij de stad Hasselt en ons aan.”

Het was natuurlijk niet zo groot aangekondigd en de stad heeft schriftelijk laten weten aan het advocatenkantoor dat ze met jullie verder wilden.

Thewissen: “Antwerpen heeft hun aankondiging alleen op de website gezet. Het is gewoon gepubliceerd zoals ze allemaal gepubliceerd zijn.”

Schoenmaeckers: “Waarom zou de stad niet met ons verder willen. Als Pukkelpop goed georganiseerd wordt, wil je toch ook verder met Chokri? Als je het goed doet, mag je toch met elkaar verder? Nogmaals als wij steken laten vallen, wil de stad zo snel mogelijk van ons af. Maar als het goed gaat op Pukkelpop waarom zou je Chokri dan vervangen?”

Voor de nieuwe concessie moeten jullie voor het eerst water en elektriciteit zelf betalen. Is dat geen probleem? Volgens de jaarrekening heeft Winterland Hasselt niet veel overschot. De factuur bedroeg vorig jaar 154.000 euro voor water en elektriciteit.

Thewissen: “Als je de jaarrekening van drie jaar geleden bekijkt, zie je dat we heel veel oud zeer hebben opgeruimd. Toen ik hier aankwam was het inderdaad niet zo fraai op financieel vlak. Er waren nog heel wat deurwaardersexploten die moesten voldaan worden. Het jaar daarna hadden we al een grotere winst en afgelopen jaar ging het richting 50.000 euro. Dit jaar wordt dat nog meer. We moeten wel nog een grote herinvestering doen door de brand.”

Schoenmaeckers: “tien jaar lang kregen we veel faciliteiten vanuit de stad en hadden we voor de standhouders daardoor best lage tarieven. Maar met de nieuwe concessie zullen de extra kosten voor een groot deel doorgerekend worden aan de standhouders.”

Ligt jullie omzet niet laag voor een evenement met 750.000 bezoekers?

Thewissen: “Ik denk dat de omzet rond de 640.000 euro ligt. Dat lijkt laag, maar je krijgt een vertekend beeld omdat we maar drie dingen zelf exploiteren: het Grand Café, de ijsbaan en de carrousel. De rest is verpacht.”

Schoenmaeckers: “Volgend jaar willen we ook opnieuw een reuzenrad in plaats van de Wild Mouse. Dat gaat ons geld kosten want aan de eigenaar van een reuzenrad kun je geen pachtgeld vragen.”

Als je zo weinig verdient, waarom doe je het dan?

Schoenmaeckers: “Ja, waarom doe je het? Het is een uit de hand gelopen hobby. Het is niet mijn hoofdinkomen, ik ben commercieel manager bij de Nederlandse voetbalclub MVV. En ik heb er gewoon heel veel plezier in. Ik dien natuurlijk wel mijn onkostenvergoedingen in.”

Zijn er problemen geweest met opleggers van Winterland?

Schoenmaeckers: “Dat klopt. In december 2016 is er een fout gemaakt met een oplegger die niet gekeurd was. De politie heeft dat geconstateerd en die oplegger in beslag genomen. Je krijgt dan een boete ter waarde van die oplegger. De waarde voor het oud ijzer. Bij nazicht bleken er nog opleggers niet gekeurd te zijn, maar die zijn uiteindelijk allemaal in de brand gebleven. In de toekomst willen we trailers gaan huren.”

Zijn er PV’s opgemaakt rond zwartwerk?

Thewissen: “Winterland Hasselt heeft al drie jaar na mekaar controle gehad van de sociale inspectie en we hebben geen enkel pv gehad. Eén keer een waarschuwing omdat iemand zijn aangifte te laat had ingediend.”

Schoenmaeckers: “Ik kan niet alles controleren. Ik moet alleen maar checken of een handelaar een BTW-nummer heeft. Wij helpen de sociale inspectie met hun controles. Ze krijgen de lijsten van de deelnemers en een plannetje waar alle standhouders staan. We waarschuwen ook dat ze hun aangifte moeten bijhouden. Ik heb een gruwelijke hekel aan het woord zwartwerk. Wij zitten daar dan ook bovenop.”

Schoenmaeckers: “Een ander verhaal is de wetgeving rond alcohol. Mij stoort het dat je in België als zestienjarige aan de drank kunt. Ik heb er een probleem mee dat kinderen het afgelopen jaar naar Winterland zijn gekomen om aan de jenever te zitten. Ik benader dat vanuit de gedachte als vader. Het kan niet zijn dat je kind met de ziekenwagen van Winterland wordt afgevoerd, maar elk jaar gebeurt het weer en dat is pijnlijk. Maar in het Grand Café krijgt geen enkele zestienjarige alcohol. Wij vragen aan ons personeel om goed te controleren, maar dan zie je oudere bezoekers drank bestellen en verderop uitdelen aan minderjarigen. Of ze komen van de nachtwinkel en hebben zelf jenever in de rugzak zitten. We hebben het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) al uitgenodigd om de standhouders te informeren, maar het enige wat helpt is de leeftijd optrekken naar 18 jaar.”