Direct naar artikelinhoud
Politiek

Van Besien: “Er was geen enkele ernstige tegemoetkoming naar Groen”

Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien.Beeld BELGA

De formatienota van Bart De Wever (N-VA) volstond voor Groen niet om mee in een coalitie te stappen. Dat zegt lijsttrekker Wouter Van Besien in een reactie op het nieuws dat N-VA in Antwerpen de gesprekken voortzet met Open Vld en sp.a. Ook de CD&V van Kris Peeters valt uit de boot. Hij spreekt van “een eigenaardige keuze”.

Groen had volgens De Wever ondanks forse winst bij de verkiezingen “geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond”. Van Besien spreekt dat dinsdag in een reactie tegen. Voor zijn partij was er een “trendbreuk” nodig met het huidige beleid, en die was in de formatienota van De Wever niet te vinden. “Op geen enkel moment was er sprake van een ernstige poging tot inhoudelijke tegemoetkoming naar Groen”, aldus Van Besien.

‘De nota ademde wantrouwen en zelfs angst uit over samenleven in diversiteit’
Wouter Van Besien, Groen

Volgens de Groen-kopman had zijn partij op verkiezingsdag een mandaat gekregen van de kiezer om voor verandering te zorgen in het Antwerpse stedelijke beleid. “Op vlak van gezonde lucht, betaalbaar wonen en gelijke kansen voor iedereen was een trendbreuk nodig”, zegt Van Besien. “Bart De Wever sprak op verkiezingsavond over samenwerking. Nieuwsgierig naar wat dat kon betekenen en hoe Groen haar verantwoordelijkheid daarin kon opnemen, gingen wij in op de vraag tot een gesprek. Daarbij liet Bart De Wever nooit in zijn kaarten kijken. In een laatste onderhoud heeft hij een tekst laten lezen, waarin geen trendbreuk te vinden was.”

Van Besien stelt dat er in de formatietekst onder meer geen circulatieplan stond, het parkeerbeleid niet gewijzigd werd, geen tramverlengingen naar de stadsrand werden voorzien, het aandeel sociale woningen bij het oude bleef, armoedebestrijding “zeer vaag” bleef en het verbod op religieuze tekenen voor het stadspersoneel behouden werd. “Samenwerking gaat voor ons over inhoud, niet over schepenposten. De nota ademde wantrouwen en zelfs angst uit over samenleven in diversiteit”, vindt Van Besien. “Onze kiezers vragen een verkeersveilige stad met gezonde lucht, waar iedereen zichzelf mag zijn en niemand gediscrimineerd wordt. Dit nieuwe stadsbestuur zal daar niet voor zorgen.”

Lees ook

Lees ook
Beeld Photo News

De Wever kiest voor ‘Bourgondische coalitie’ met sp.a en Open Vld, CD&V valt uit de boot

CD&V: “Klaar voor constructieve oppositie”

Antwerps CD&V-boegbeeld Kris Peeters reageert dan weer verrast door de keuze van Bart De Wever (N-VA) om coalitiegesprekken te gaan voeren met Sp.a en Open Vld. Dat zei hij vanmorgen op Radio 1. Hij noemt De Wevers beslissing “eigenaardig” en “spijtig”.

“Tijdens de campagne heeft Bart De Wever altijd gezegd dat hij voor de voortzetting van de huidige coalitie is”, aldus Peeters in De ochtend. “Na de verkiezingen hadden we zeer duidelijke, constructieve gesprekken.”

Kris Peeters.Beeld Photo News

Toen het CD&V-boegbeeld gisteravond een telefoontje kreeg van De Wever, kwam dat dan ook als een verrassing. Zijn partij maakt zich nu klaar om oppositie te voeren. 

“Ik ga ervan uit dat de drie partijen ook de intentie hebben om te landen. Ik en mijn partij zullen ons nu klaarmaken voor een constructieve oppositie in het belang van de Antwerpenaren”, aldus Peeters.

Of hij zelf in de Antwerpse politiek blijft, wil Peeters niet zeggen. “Ik blijf in ieder geval in Antwerpen wonen, maar wil resoluut gaan voor een verjonging van de CD&V. We moeten onze partij de toekomst geven die ze verdient en dat kan alleen maar als we jongeren alle kansen geven.”

Verwacht wordt dat Peeters nu de Europese lijst van CD&V zal trekken. Dat wil hij echter niet bevestigen. “Het is een interessante vraag, maar het is de partij die daarover beslist. Ik stel me altijd ten dienste van de partij, en wacht af waar Wouter Beke mij wil en kan inzetten.”

Filip Dewinter: “Politieke zelfmoord”

Ook Antwerps Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter reageert “met grote verbazing” op het nieuws. “Bart De Wever verraadt de vele overgestapte VB-kiezers die hij opnieuw overtuigd had om voor hem te stemmen om een rood-groene coalitie uit het stadhuis te houden”, vindt Dewinter. “De mensen gaan dit onthouden. Dit is politieke zelfmoord van De Wever en N-VA.”

Volgens Dewinter keert Antwerpen met een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld terug naar de situatie van 2012. “Het intermezzo van de socialisten in de oppositie zal slechts een voetnoot in de geschiedenis blijken”, stelt hij. “De Wever heeft hen via de voordeur buitengegooid in 2012 en leidt ze nu via de achterdeur weer binnen. Qua symboliek kan dat tellen voor al wie op een rechts bestuur had gehoopt.”

Dewinter herhaalt daarom nog een laatste keer zijn aanbod aan De Wever om vanuit Vlaams Belang de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld te helpen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat zij een meerderheid hebben wanneer er een of meerdere gemeenteraadsleden niet aanwezig zijn. Een ‘Zweedse coalitie’ heeft na de verkiezingen immers nog slechts een nipte meerderheid van 28 op 55 zetels.