“We verloren drie kamers in de brand”

Casa Jaede, de bed and breakfast van Antwerpenaars Luc en Freya Wauters in Portugal, werd in augustus deels verwoest door hevige bosbranden. De twee hebben nog altijd geen geld gekregen van de verzekering, maar vrienden schieten hen nu ter hulp met een benefiet.

rvre

Luc en Freya Wauters zijn geen onbekenden in Antwerpen. Ze baatten vroeger De Zeven Schaken uit in Antwerpen. Zo’n tien jaar geleden startten de twee een nieuw leven in Portugal en openden ze er Casa Jaede, een bed and breakfast. Casa Jaede was ook goed voor de winst in het televisieprogramma Met Vier in Bed een paar jaar geleden.

Bosbranden

Afgelopen augustus werd een van hun twee vakantiehuizen in het Portugese Monchique verwoest door bosbranden in de regio. “Wij hadden vijf kamers voor gasten en nu hebben we er nog maar twee over. We woonden zelf ook in het huis dat verwoest is, dus wonen we nu tijdelijk in een kamer van onze b&b. Dat betekent uiteraard een groot financieel verlies”, zegt Luc.

Het Antwerpse koppel zamelde de afgelopen maanden zelf geld en spullen in voor mensen die het hardst getroffen zijn in de regio. “Een vijftigtal gezinnen in onze regio is alles kwijtgeraakt door de brand. Zij kunnen alle steun gebruiken omdat de Portugese overheid het laat afweten.”

Barbara Dex

Ook voor Luc en Freya is het nog niet duidelijk of zij financieel iets zullen recupereren. “Daarom hebben een paar vrienden en vaste klanten de handen in elkaar geslagen om een benefiet te organiseren voor ons, vrijdag in Hof ter Delft in Ekeren. Onder meer Barbara Dex, wiens echtgenoot vaste kant is, Bart Herman en Amaryllis Temmerman zullen er optreden. Het geeft ons een enorm warm gevoel te weten dat zij dat voor ons willen doen. Wij hebben nooit om hulp gevraagd.”

De opbrengst gaat naar de heropbouw van Casa Jaede. “Als we uiteindelijk middelen via de verzekering zouden terugkrijgen, zullen we dat geld besteden om de getroffen gezinnen in de regio verder te helpen. Hoe dan ook, komen de centen goed terecht.”

Ondertussen herstelt de natuur in het gebied rond de b&b snel, zegt Luc. “De natuur doet zijn ding, dat gaat onwaarschijnlijk vooruit. Dat geeft moed voor de toekomst. Hopelijk valt alles snel weer in zijn plooi.”

Een ticket voor het benefiet kost 25 euro, www.samenmonchique.be