Nog een mijlpaal: Lotte Kopecky topt als eerste Belgische renster ooit de UCI-ranking

© PRESSE SPORTS

Lotte Kopecky stijgt op de dinsdag verschenen wereldranglijst in het wegwielrennen van de Internationale Wielerunie (UCI) naar de eerste plaats. De 28-jarige renster van SD Worx-Protime is de eerste Belgische ooit die het klassement topt.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Met 5.095 punten prijkt de wereldkampioene helemaal bovenaan, voor haar Nederlandse ploeggenote Demi Vollering (tweede met 4.990,86 punten), met wie ze haasje-over doet. De Nederlandse Lorena Wiebes, ook op de loonlijst van SD Worx-Protime, staat op de derde plaats (3.520 punten). Het is de eerste keer dat een Belgische wielrenster zich op de UCI-ranking tot nummer 1 kroont in het wegwielrennen.

Kopecky heeft een succesvol voorjaar achter de rug. In de regenboogtrui won ze in februari de UAE Tour. Daarna schitterde ze in de klassiekers. Ze werd tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en won vervolgens de Strade Bianche, Nokere Koerse en Parijs-Roubaix.

Volgens haar programma zal Kopecky in juni terugkeren in competitie tijdens de Ronde van Groot-Brittannië. Daarna is een deelname aan de Ronde van Italië voorzien, voor de Olympische Spelen in Parijs, waar ze zowel op de weg als op de piste zal rijden. Ze zal echter passen voor de Ronde van Frankrijk, die meteen na afloop van de pistewedstrijden op de Spelen begint. Bij SD Worx-ProTime klinkt het dat de Spelen en Tour de France onmogelijk fysiek en mentaal te combineren zijn.