Circa 90 activisten verwijderd van demonstratieplek Den Haag

Nieuws
De politie heeft zaterdag zo'n negentig milieuactivisten verwijderd van een demonstratieplek in Den Haag, laat een woordvoerder weten. "Ze zijn met bussen verplaatst en op een andere locatie weer vrijgesteld."
anp
zaterdag 20 april 2024 om 13:44 aangepast 17:20
Afbeelding
beeld anp

Door niet gehoor te geven aan een vordering, een dwingende oproep van de politie om weg te gaan, pleegden de activisten een strafbaar feit. Toch is besloten om niet over te gaan tot vervolging, legt de woordvoerder uit.

Kort ervoor zei een woordvoerder van de activisten al dat de politie was overgegaan tot het meenemen van de betogers. Volgens haar waren er ongeveer honderd demonstranten. Het protest was voor het hoofdkantoor van TotalEnergies, waarbij een kruispunt werd bezet.

Afrika

Het protest was gericht tegen de bouw van een oliepijplijn in Afrika. TotalEnergies is daarbij betrokken, aldus de activisten. Volgens Extinction Rebellion (XR), een van de deelnemende actiegroepen, vroeg de politie of de betogers wilden vertrekken, maar dat weigerden ze.

"We eisen dat deze oliegigant stopt met de aanleg van de verwoestende oliepijplijn EACOP in Uganda en Tanzania", aldus XR op X. Die zorgt daar voor ecologische vernietiging en schending van de mensenrechten, waarschuwt de organisatie. "En als Total deze keer niet luistert, dan komen we terug met nog veel meer!", werd beloofd.

Activisten van XR waren zaterdag ook bezig met een demonstratie bij Groningen Airport Eelde. Ze willen dat het vliegveld dichtgaat en dat de provincies Groningen en Drenthe stoppen met het geven van subsidies aan de luchthaven. Voor het gebied is een noodverordening van kracht, die beperkingen oplegt aan de demonstranten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht.

Afbeelding

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden.

Afbeelding

NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet.

Afbeelding

Hamas-delegatie zaterdag in Caïro voor gesprekken over bestand

Een Hamas-delegatie arriveert zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de Egyptische staatszender Al Qahera. Vrijdag is CIA-directeur William Burns al in Caïro aangekomen in verband met de gesprekken.

Afbeelding

Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU).