Antwerpse Cider valt in de prijzen in New York

Antwerpen, Duffel -

A Brut Cider van Cidernations heeft in New York een zilveren medaille gewonnen. Die cider wordt in hartje Antwerpen gebrouwen. Zaakvoerders Dirk en Ingrid Claessens willen België opnieuw als ciderland op de kaart zetten. Dit succes is alvast een stap in de goede richting.

Michel Van der Auwera

“In alle eerlijkheid, we waren vergeten dat we aan de wedstrijd deelnamen”, biecht Dirk Claessens op. “Een aantal maanden geleden hadden we enkele flesjes opgestuurd, maar dat was ons compleet ontgaan.”

Tot vorige zaterdag de mail toekwam met de boodschap ‘gefeliciteerd met uw overwinning in de New York International Cider Competition’. Dat is een gerenommeerde wedstrijd met een internationale jury bestaande uit sommeliers, restauranteigenaars en drankhandelaars, die volledig blind proeven.

De winnende Belgian Cider.© Michel Van der Auwera

“New York heeft een grote cidercultuur”, weet Ingrid. “Daarom vinden we deze erkenning zo belangrijk.” Dat de Antwerpse cider – ook wel appelwijn genoemd – gewaardeerd wordt in The Big Apple kan geen toeval zijn. Cider heeft, net als Geuze en Beaujolais, lang een slechte reputatie gehad door de vele minderwaardige producten in het commerciële circuit. De naam cider is bovendien niet beschermd.

Dirk en Ingrid zien de toekomst wel hoopvol tegemoet. “We willen België opnieuw als ciderland op de kaart zetten”, klinkt het. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog had elke appelboer in Haspengouw zijn eigen cider. Dat was een eeuwenoude traditie.

Geschenkverpakking met verschillende Antwerpse ciders.© Michel Van der Auwera

Red Star Line

De Antwerpse ciders worden gebrouwen vlak bij het Harmoniepark. De citernes staan in de kelder van een prachtig herenhuis gebouwd door de oprichters van de Red Star Line. Door de stijgende vraag is het nu tijd voor uitbreiding. Cidernations heeft een groter pand gehuurd in Duffel omdat daar grotere volumes kunnen geproduceerd worden.

Cider wordt vaak genoemd als vervanger van cava of champagne. Met de groeiende populariteit zijn Dirk en Ingrid goed op weg om hun droom te verwezenlijken. Zij hopen natuurlijk dat de appel niet ver van de boom valt en dat de kinderen in de toekomst hun levenswerk gaan voortzetten.

www.cidernations.com

De zilveren medaille werd gevierd met een glaasje cider.© Michel Van der Auwera

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV