Geen toestemming voor betogingen tegen straatgeweld

Zowel vorige zondag als afgelopen woensdag vonden er rellen plaats in het centrum van Brussel. © BART DEWAELE

Twee manifestaties die de rellen in Brussel veroordelen hebben geen toestemming aangevraagd, en worden verboden.

Lies Lecomte

De stad Brussel heeft geen toelatingsaanvragen ontvangen voor mogelijke samenkomsten zondag om afstand te nemen van de gewelddadige rellen van afgelopen week. Op sociale media circuleren berichten over een samenkomst zondag op de trappen van de Beurs om 11 uur. En de organisatie Marocains du RIF heeft opgeroepen om om 14 uur samen te komen aan het Albertinaplein, nabij het station Brussel-Centraal.

Maar die samenkomsten zijn dus verboden, net als alle andere manifestaties waarvoor geen toestemming volgens de regels is aangevraagd. Dat laat het kabinet van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) weten.

De stad Brussel vraagt iedereen die van plan was aan deze samenkomsten deel te nemen, hier van af te zien, hoe positief de intenties van de organisatoren ook lijken te zijn.

Eerder werd gemeld dat ook de vreedzame wandeling van de Vrouwenraad en Hart boven Hard naar aanleiding van de internationale mannendag, vanaf 15 uur aan het Centraal Station, geen toelating kreeg. Maar volgens de Vrouwenraad is de toestemming er wel en gaat de wandeling door zoals gepland. Die actie wil de uitbreiding naar twintig dagen geboorteverlof zonder inkomensverlies steunen.