Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: Zo vieren de Zimbabwanen het vertrek van Mugabe | Hoe ga je als school om met onlinepesten?

Goedemorgen. In de hoofdstad van Zimbabwe zijn duizenden mensen op de been om het vertrek van Mugabe te eisen. Het levert historische beelden op. Verder in de Volkskrant Ochtend: Laat het volk echt meepraten, betoogt David Van Reybrouck. En hoe ga je als school om met onlinepesten van leerlingen, maar ook van leraren?

In de hoofdstad van Zimbabwe zijn zaterdagochtend vele duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek van president Robert Mugabe te eisen.Beeld Mark Schenkel / de Volkskrant

Erdogan woedend over rol van vijand bij Navo-oefening
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend op Navo-partners die bij een oefening in Noorwegen zijn portret als 'vijand' gebruikten. De president zei zaterdag geen genoegen te nemen met de excuses die de Navo een dag eerder had aangeboden.

Duizenden Zimbabwanen in Harare de straat op voor het vertrek van Mugabe

In de hoofdstad van Zimbabwe zijn zaterdagochtend vele duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek van president Robert Mugabe te eisen. Vroegere strijdmakkers van het 93-jarige staatshoofd mengen zich in Harare onder burgers, jong en oud, blank en zwart. Plus: interviews met drie demonstranten.  Alle angst is weg. Bekijk hier de beelden.

In Willemstad is Piet vooral donkerzwart en Sint wit geschminkt
Ze zijn paars, goud, blauw, geel en oranje. Maar vooral zijn ze zwart, donkerzwart geschminkt, de mannen en vrouwen van het pietengilde op Curaçao. Sinterklaas zelf is een witte Curaçaoënaar met lichte witte schmink op het gezicht. Het publiek vindt het prachtig.

Ajax bezorgt NAC schaamtegevoel na 8-0 afstraffing
'Schaam je kapot', zongen de teleurgestelde supporters van de thuisploeg al na een half uur. Ze hadden zich de hele week verheugd op een ouderwets 'avondje NAC' op zaterdag.https://www.volkskrant.nl/binnenland/in-willemstad-is-piet-vooral-donkerzwart-en-sint-wit-geschminkt~a4540050/

Sinterklaas en Piet komen aan in Willemstad. Beeld Kees Broere / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Na het interlandweekend van vorige week wordt er weer volop gevoetbald: PSV gaat om half 3 op bezoek bij PEC Zwolle. Vanmiddag worden de winnaars van de muziekprijs Edison Klassiek 2017 bekendgemaakt.

Aanraders van de redactie

Hij waarschuwde als één van de eerste voor klimaatverandering en nu omarmt hij kernenergie
Klimaatconferenties zoals die in Bonn hebben geen enkele zin, zegt James Hansen, ex-Nasa-topman en prominent klimaatwetenschapper. Tenminste, niet zolang we blijven geloven dat wind- en zonne-energie de oplossing zijn. (+)

'Het baart me zorgen dat we in een klimaat leven waarin Trump de informatiestroom voor veel van zijn kiezers kan bepalen'   
Factchecken helpt helemaal niet, vreest politiek journalist Ryan Lizza van The New Yorker. De coryfee vindt na twee jaar 'Trumpwatching' desondanks nog steeds dat we ons moeten blijven opwinden over leugens en desinformatie. (+)

Ryan Lizza heeft even pauze van Trump in Amsterdam.Beeld Foto Ivo van der Bent

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Boosaardige posts en akelige commentaren: hoe deal je met onlinepesten op school? 
Hoe ga je als school om met onlinepesten - van leerlingen, maar ook van leraren? Deze reconstructie van een affaire laat zien hoe ingewikkeld dat is. (+)

Leg de boze burger niet het zwijgen op, maar laat hem meepraten
De opkomst van het populisme in Europa wordt vaak vergeleken met die van het fascisme in de jaren dertig. In de Van der Leeuw Lezing betoogt de Vlaamse schrijver David van Reybrouck dat we meer kunnen leren van de laat-koloniale tijd in Afrika. (+)

de Vlaamse schrijver David van ReybrouckBeeld Foto Harry Cock

'Vaak is seksuele voorlichting rampenbestrijding, terwijl seks zoveel meer is'
Dr. Mahinder Watsa, de 93-jarige seksvraagbaak uit Mumbai en onderwerp van een Idfa-documentaire, is geen gewone 'sexpert'. Ook in Nederland zijn ze er in soorten en maten. (+)http://www.volkskrant.nl/4538589Deliveroo moet beseffen dat het internet kan maken en breken
'Mijn verslavingen worden gesaboteerd door principekwesties, tot vervelens toe. Eerst moesten mijn Netflix-favorieten eraan geloven - na #MeToo kijken sommige series toch nét iets anders - en nu zelfs mijn bijbehorende eetgewoonten. Ook 'Deliveroodrang', is namelijk discutabel.' Lisa van der Velden werpt wekelijks een blik op onlinecultuur, lees haar column hier. (+)http://www.volkskrant.nl/4538589

Martine Sandifort over Dokter Corrie: 'Pubers vinden het programma vaak gênant, maar ondertussen steken ze er toch wat van op.'Beeld Foto Eva Roefs