Direct naar artikelinhoud

Noord-Ierse politicus Gerry Adams treedt terug als leider Sinn Fein

Gerry Adams stapt volgend jaar op als leider van Sinn Fein. De partij werd lang beschouwd als de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Adams zei zaterdag op een partijconferentie in Dublin dat hij geen kandidaat is voor de partij in de volgende parlementsverkiezingen.

Sinn Fein-leider Gerry Adams na zijn speech op de partijconferentie in Dublin.Beeld epa

Adams kwam eind jaren 70 in de top van Sinn Fein terecht en werd in 1983 de leider van de politieke beweging. Hij vormde het gezicht van de partij samen met onder anderen de in maart van dit jaar overleden Martin McGuinness. Zij legden het accent meer op de politiek dan op het geweld.

Adams heeft altijd volgehouden dat hij nooit lid is geweest van het gewelddadige IRA. In onder andere Britse documenten staat hij echter te boek als prominent lid van de groepering die met geweld Noord-Ierland onafhankelijk wilde maken van Groot-Brittannië.

In de jaren 70, tijdens de jaren van geweld in Noord-Ierland, werd hij diverse malen gearresteerd en vastgezet. In 1984 raakte hij zwaargewond door een aanslag door loyalisten, de voorstanders van een Noord-Ierland als onderdeel van Groot-Brittannië.

Staande ovatie

De 69-jarige Adams speelde uiteindelijk een belangrijke rol bij het tot stand komen van het Goede Vrijdag-akkoord in 1998 waardoor Noord-Ierland meer autonomie kreeg. Sinn Fein trad daarna ook toe tot het Noord-Iers parlement. Eerder was hij lid van het Britse parlement en de assemblee voor Noord-Ierland.

Hij liet zaterdag op de top van Sinn Fein weten dat deze conferentie zijn laatste als voorzitter van het katholieke Sinn Fein is. Hij gaat de partijtop vragen om een datum in 2018 te prikken voor een speciale partijconferentie. Daarop moet dan een nieuwe leider van Sinn Fein worden gekozen. Volgens Britse media is zijn 48-jarige plaatsvervanger Mary Lou McDonald, die ook lid van het Ierse parlement is, de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen.

'Leiderschap betekent dat je moet weten wanneer de tijd rijp is voor verandering', zei Adams op de partijbijeenkomst. Hij liet weten dat hij zichzelf altijd heeft gezien als een teamspeler en dat hij het volste vertrouwen heeft in de nieuwe generatie leiders van Sinn Fein, aldus de BBC. Na zijn toespraak kreeg Adams een staande ovatie van de circa 2500 aanwezigen op de bijeenkomst.

Twitter bericht wordt geladen...