Ook dat nog

Filmpje belooft ‘eengemaakt Reich’ als Trump wint

Op Truth Social, het sociale netwerk van Donald Trump, werd maandag een filmpje gepost dat de nieuwskoppen voorspelde als Trump weer president wordt. Een daarvan deed meteen denken aan nazi-Duitsland.

Inge Schelstraete

Wie de kop zag voorbijflitsen op Trumps sociale netwerk, controleerde vast een paar keer of het woord er wel degelijk stond. Een filmpje van dertig seconden voorspelt welke nieuwskoppen we mogen verwachten als Donald Trump in november opnieuw tot president wordt verkozen. Koppen als ‘Trump wint!’, ‘Illegalen gedeporteerd!’ en ‘Economie bloeit!’.

Onder ‘Wat is de volgende stap voor Amerika?’ stond zowaar: ‘industriële kracht aanzienlijk toegenomen dankzij oprichting van verenigd Reich’ – ‘the creation of a Unified Reich’.

Een van de nazi-affiches die vanaf 1938 werden gebruikt.© rr

Dat doet natuurlijk meteen denken aan de strijdkreet van Hitlers NSDAP vanaf 1938: ‘Ein Volk, ein Reich, ein Führer’ – ‘een volk, een rijk, een leider’. Al doen de andere referenties denken aan de eenmaking van de Duitse staten tot één rijk in 1871.

“Niet zelf gepost”

Het filmpje verscheen op Truth Social tijdens een pauze in het proces over zwijggeld tegen Donald Trump. Maar Trumps campagnewoordvoerster Karoline Leavitt liet meteen weten dat Trump het niet zelf had gepost: “een stafmedewerker heeft dat woord duidelijk niet opgemerkt, terwijl de President in de rechtbank was”.

Het filmpje heeft urenlang op Truth Social gestaan, tot een stafmedewerker het aanstootgevende woord wegknipte.