© Jg

Maasmechelaars kunnen investeren in zonnepanelen op dak van Decathlon, "maar is niet zonder risico"

14.000 Maasmechelaren hebben een brief in de bus gekregen met een uitnodiging om mee te investeren in een installatie van duizend zonnepanelen op het dak van Decathlon in Maasmechelen. De coöperatieve Human District haalde al eerder 300.000 euro op voor de vestiging in Roeselare. “Het verwachte bruto rendement is 3 tot 6 procent”, zegt initiatiefnemer Wouter Nuytten. “Tegelijkertijd wordt de gemeente wat groener.”

Mark VAN LUYK

Decathlon wil tegen midden 2019 de helft van de 34 Belgische vestigingen voorzien van groene energie. Daarvoor stapt de sportartikelenketen in zee met GreenPulse uit Gent en de coöperatieve Human Districts van Wouter Nuytten, een 24-jarige ondernemer die het al schopte tot Sillicon Valley. Na het faillissement van zijn vorige bedrijfje besloot Nuytten zich toe te leggen op het meer sociale aspect van ondernemen. “Decathlon gaat 1.043 zonnepanelen op de vestiging in Maasmechelen leggen”, zegt hij. “Dat is goed voor een jaarproductie van 290.151 kWh aan groene elektriciteit. De installatie zal zo per jaar 97 ton CO2 uitsparen.”

Goed gevoel

“Het mooie is dat klanten mee kunnen investeren in het initiatief door minstens één aandeel van 500 euro te kopen. “Het verwachte bruto rendement ligt tussen 3 en 6 procent. Het is ook een redelijk veilige investering omdat we ingedekt zijn tegen bijvoorbeeld hagelschade en inkomensbederf”, zegt Nuytten. “Decathlon tekent een contract met ons met een recht van opstal voor tien jaar. Als de firma failliet zou gaan, dan kunnen we de installatie verhuizen naar een ander gebouw. Het aandeel is ook perfect overdraagbaar: na vijf jaar kun je het verkopen aan de coöperatie zonder uitstapkosten. In Roeselare hebben een honderdtal personen aandelen gekocht voor een bedrag tussen 500 en 15.000 euro. Er waren mensen die het puur voor het geld deden, maar ook die hun steentje wilden bijdragen voor het milieu. De investering gaf hen een goed gevoel.”

© kg

En wat is het verdienmodel voor Human Districts? “Decathlon betaalt voor de groene stroom die het afneemt en daarmee betalen wij de financiering terug. De eerste jaren is het rendement voor ons laag, maar na twaalf jaar is de installatie afbetaald en blijven wij geld verdienen”, duidt Wouter Nuytten.

Korting

Er staan verschillende andere initiatieven in de steigers om burgers, die geen geld of plaats hebben voor zonnepanelen, toch mee te laten investeren. Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma wil zonnepanelen installeren op daken van gemeentelijke gebouwen. Burgers die mee investeren krijgen in ruil korting op hun energiefactuur. “We overleggen nog met de aandeelhouders, maar binnenkort rollen we het project uit”, zegt Ludo Kelchtermans.

Bij LRM willen ze op dezelfde manier werken rond het Kristalpark, het grootste zonnepark van de Benelux. “Inwoners kunnen investeren in zonnetuintjes en krijgen in ruil een korting op de elektriciteitsfactuur,” zegt Jeroen Bloemen, “maar de wetgever moet een en ander mogelijk maken.” De vorige minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) geloofde sterk in projecten met investeringen door burgers. Huidige energieminister Lydia Peeters (Open Vld) laat weten dat ze die lijn wil verder zetten.

De informatievergadering vindt plaats op woensdag 30 januari om 19.30 uur, Decathlon Maasmechelen