Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Antwerpse IS-vrouwen die "spijt hebben en willen terugkeren" veroordeeld tot vijf jaar cel

De twee vrouwen waar Rudi Vranckx mee sprak zijn afkomstig uit Borgerhout.Beeld VRT

Drie Antwerpse vrouwen zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Twee van hen, Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25), lieten vanuit een Turks detentiekamp aan de Syrische grens aan VRT-journalist Rudi Vranckx weten dat ze naar België willen terugkeren. "We hebben spijt van onze fouten en hopen dat we die kunnen rechtzetten", klinkt het.

De drie vrouwen werden veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding. Advocaat Walter Damen, die sinds enkele uren voor Wielandt en Abouallal optreedt, verzette zich niet tegen de vordering van de federale magistraat voor hun onmiddellijke aanhouding. "Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan gaan doen om hen terug te halen. Ze zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen."

De Belgische overheid staat echter niet te springen om Wielandt en Abouallal en hun kinderen nog eens terug naar België te halen. De Staatsveiligheid en de federale politie hielpen de twee hoogzwangere vrouwen in 2013 met hun kinderen al eens uit Syrië te vluchten. Enkele maanden nadat ze bevallen waren in ons land, trokken de twee met hun kinderen terug naar Syrië.