De ultieme ode aan Frank Vandenbroucke: Wannes Capelle zingt Ploegsteert in het Frans

In Ploegsteert, in Café De La Grand Place, werd vanmiddag in het bijzijn van vrienden en familie de ultieme biografie van godenkind Frank Vandenbroucke voorgesteld: “VDB - De biografie”. Het boek kwam tot stand in samenwerking met de familie van de betreurde renner, die in 2009 overleed in Senegal. Wannes Cappelle zorgde voor de muzikale omlijsting van de boekvoorstelling en bracht zijn hit “Ploegsteert” in het Frans. “Voor het eerst en wellicht voor het laatst.”

jpdv, vml

LEES OOK: Exclusieve voorpublicatie “VDB - De biografie”: De verzwegen zelfmoordpoging van Frank Vandenbroucke

“Frank was ook verantwoordelijk voor mijn carrière”, vertelde de West-Vlaamse zanger Wannes Capelle van de groep Het Zesde Metaal. “Het lied Ploegsteert is een eigen leven beginnen leiden. Voor de gelegenheid ga ik nu een versie brengen in het Frans én het West-Vlaams. Voor de eerste en wellicht ook voor de laatste keer...”

Cappelle schreef in 2011 het lied voor een hommage-avond aan Frank Vandenbroucke in het Wielermuseum van Roeselare. Organisator Patrice van Laethem suggereerde om een versie van My Way te maken, het lijflied van Vandenbroucke. Het werd echter een compleet nieuw lied, dat hij voor het eerst bracht in het bijzijn van de moeder en oudste dochter van VDB. En “PLoegsteert” groeide sindsdien uit tot een Vlaamse klassieker.

Cameron Vandenbroucke en mama Chantal Vanruymbeke waren er ook nu bij en konden deze nieuwe versie erg smaken.

“De stem van de familie ontbrak de voorbije jaren”

Het was in de nazomer van 2015 dat Stijn Vanderhaeghe een telefoontje kreeg van uitgeverij Kannibaal. “Men vroeg me of ik interesse had om de biografie van Frank Vandenbroucke te schrijven”, legt de auteur uit. Hij antwoordde in eerste instantie afwachtend want “er zijn al zoveel verhalen over hem verschenen en ik wilde niet de zoveelste biografie schrijven.”

Tot hij te horen kreeg dat de familie zijn volledige medewerking zou verlenen. “De stem van de familie ontbrak de voorbije jaren”, meent Vanderhaeghe. “Frank is intussen een mythe geworden, hij behoort tot het wielererfgoed, maar het werd tijd dat ook de familie zijn verhaal kon doen. Zowel mama Chantal, als papa Jean-Jacques verleenden hun medewerking. De biografie is het levensverhaal van hun enige zoon. Er kwamen heel wat herinneringen naar boven aan de keukentafel, waar we tal van gesprekken voerden. Het werd een emotionele speurtocht in zijn verleden en ik heb het met respect neergeschreven. Het boek is openhartig, gaat over de klim en val van een veelbesproken persoon en biedt een inkijk in de renner, maar ook in de zoon Vandenbroucke.”

Het boek is gepubliceerd door Uitgeverij Kannibaal, zowel in het Nederlands als het Frans, telt 304 pagina’s en kost 29,95 euro in de boekhandel.

Mama Vandenbroucke: "Compleet beeld van Frank meegeven"

Op de boekvoorstelling van "VDB, de biografie" gaf ook mama Chantal Vanruymbeke tekst en uitleg bij het boek over haar zoon Frank Vandenbroucke. "We werkten graag mee aan dit boek om een compleet beeld van Frank te geven aan de wereld", zei ze, "Frank als renner en als zoon."

Het is voor het eerst dat de volledige familie zijn bijdrage leverde aan de biografie over Frank Vandenbroucke, uitgegeven door uitgeverij Kannibaal. "Het was de uitgeverij die met het voorstel naar ons kwam", aldus mama Chantal. "Wij waren het idee snel genegen. Frank had en heeft enorm veel supporters en werd op handen gedragen, maar er bestaan ook negatieve verhalen en beelden over hem. Ik wilde graag de puntjes op de i zetten met dit boek. Ik wil niet dat mensen het beeld onthouden van Frank die in de boeien werd weggevoerd door de politie. Ik wil dat mensen Frank herinneren zoals hij was, geen crimineel, maar een lieve jongen. Als ik de vele berichtjes lees, nu naar aanleiding van dit boek, maar ook op andere dagen en de vele woorden hoor over Frank, dan weet ik dat hij geliefd is bij de mensen en dicht bij hen stond."

Het boek is openhartig. "Het was vaak emotioneel om met Stijn (de auteur) samen te zitten. Hij heeft enorm hard aan dit boek gewerkt, er zijn tijd voor genomen en hij kwam vaak bij ons thuis lang. Ik was soms zelfs verbaasd over zijn uitgebreide kennis en de herinneringen die hij naar boven wist te brengen. Hij vertelde ons soms dingen over Frank die we zelf al weer vergeten waren. Dit boek zal graag gelezen worden. Frank heeft zijn stempel gedrukt op het wielrennen en zijn sporen nagelaten."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen