Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Nieuws
Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 20:36
Afbeelding
beeld anp

Volgens eerste berichten zijn in de regio Garut Jabar, ten zuidoosten van Bandung, huizen beschadigd. De autoriteiten hebben geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

In Indonesië komen vaak aardbevingen voor. Begin 2021 vielen op Sulawesi meer dan honderd doden. In Palu, op hetzelfde eiland, kwamen in 2018 ruim 2200 mensen om het leven. De grootste recente natuurramp stamt uit 2004, toen onder meer de provincie Atjeh op Sumatra werd getroffen door een zeebeving met een magnitude van 9.1. Die had een enorme vloedgolf tot gevolg en maakte zeker 130.000 dodelijke slachtoffers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wereldwijd stemmen songfestival opent na diskwalificatie

Het stemmen op deelnemers van het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is mogelijk vanaf zaterdag 13.00 uur. De stemming zou in de nacht van vrijdag op zaterdag om middernacht opengaan, maar werd uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Kl..

Afbeelding

NPO: diskwalificatie Klein 'ingrijpend' en 'grote teleurstelling'

De NPO noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren 'zeer ingrijpend' en een 'grote teleurstelling'. Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten.

Afbeelding

Cornald Maas: incident stelde weinig voor, geen link met Israël

Het incident waarvoor Joost Klein is gediskwalificeerd 'stelt nauwelijks iets voor'. Dat stelt Cornald Maas, die lid is van de Nederlandse selectiecommissie, zaterdag in een korte reactie op X. 'Daarover later meer', aldus Maas.

Afbeelding

AVROTROS noemt diskwalificatie Joost Klein 'disproportioneel'

AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival 'disproportioneel' en 'is geschokt'. Dat laat de omroep weten in reactie op het besluit van organisatie EBU om Klein uit te sluiten.

Afbeelding

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat heeft het EBU zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Afbeelding

Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.