Direct naar artikelinhoud
Studentendopen

Doop voortaan zonder fysiek of verbaal geweld: op deze punten werd het doopcharter nog verscherpt

Een eerstejaarsstudent geneeskunde krijgt eten allerlei over zich heen – een veelgebruikte praktijk bij studentendopen.Beeld AFP

Dwang via verbaal geweld en groepsdruk zijn bij dopen voortaan uit den boze. Na een ontmoeting met KU Leuven-rector Luc Sels verklaren de studentenclubs zich akkoord met een verscherpt charter. Opvallend: de tekst werd nog niet ondertekend. 

Voor dit academiejaar zijn de studentendopen al afgelopen. Maar vanaf september 2019 zullen ze er anders gaan uitzien. De maat was vol voor de Leuvense rector Sels. Vorige vrijdag overleed de 20-jarige student Sanda D. uit Edegem bij een doopritueel van de Antwerpse studentenclub Reuzegom. Hij raakte in coma omdat hij grote hoeveelheden visolie moest drinken. Samen met twee kompanen had hij ook urenlang buiten in de kou in een put moeten zitten.

Sels sommeerde de studentenclubs gistermiddag op zijn bureau opdat ze eindelijk een doopcharter zouden aanvaarden. Die stipuleert de regels om excessen zoals vorige week te vermijden. De clubs gaven aan die nieuwe regels te zullen volgen.

Doopmeesters die schachten uitkafferen moet tot het verleden behoren, zo blijkt uit het nieuwe doopcharter, dat De Morgen kon inkijken. De tekst is een stuk strenger dan het eerdere document dat al werd goedgekeurd door de studentenkringen, die afhangen van de verschillende faculteiten. 

Slachtafval

In de eerste versie stond dat “geen enkele vorm van fysiek geweld is toegestaan”. Die passage werd uitgebreid. Voortaan is “fysiek geweld of ander geweld” uit den boze, “met inbegrip van dwang die via groepsdruk of verbaal geweld wordt uitgeoefend”.

Ook wordt expliciet gesteld dat de leden opdrachten kunnen weigeren waarbij ze “welke substantie dan ook” tot zich moeten nemen. In de eerste tekst ging het nog over “meer dan 1,5 liter vloeistof”.  Ook mag er geen slachtafval meer gebruikt worden, terwijl dat voordien nog mocht als het “dagvers” was. Een regel ingevoerd om ziektes te vermijden.

De organisator van de doop moet nuchter blijven, maar in de nieuwe tekst staat expliciet dat er ook een verantwoordelijke aanwezig moet zijn bij de activiteiten, die niet onder invloed is. Dat aanspreekpunt was erg belangrijk voor LOKO, de koepel van de studentenkringen. “Op elk moment moeten leden kunnen aangeven dat ze een bepaalde (deel)opdracht niet willen ondergaan”, zegt voorzitter Kenny Van Minsel. Hij is een grote pleitbezorger van de huidige tekst. 

Wanneer studenten zich niet aan de regels houden, kunnen ze op het matje worden geroepen door de universiteit. Mogelijke tuchtmaatregelen gaan van een verwittiging tot uitsluiting van de KU Leuven.

Lees ook:

Peter Vanham ging in zijn studententijd twee keer naar een clubavond van Reuzegom: “Iedereen dronk minimaal 30 à 35 pinten, en ieder had zijn individuele emmer. Schachten werden een voor een gekleineerd. De leden gedroegen zich hautain en nihilistisch.”

Punten en komma’s

Let wel, de clubs, die per regio zijn georganiseerd, ‘engageerden’ zich om het charter na te leven, maar ze plaatsten nog geen handtekening. Volgens de KU Leuven is het nog te vroeg omdat ook de Leuvense hogescholen zich willen aansluiten bij de tekst. Zij waren gisteren niet aanwezig op de vergadering.

Het Seniorenkonvent, dat de clubs groepeert, ziet dat anders. Ze willen de tekst eerst nog verder bestuderen. “We kijken of alle punten en komma’s juist staan”, zegt oud-praeses Jan-Baptist Polfliet, die namens het Seniorenkonvent het woord voert. Wanneer ze wel gaan tekenen, kan hij nog niet zeggen. “Er is nog anderhalve week les, daarna is het vakantie en begint de blok. Pas na de examens, ten vroegste februari, zullen we dit ten gronde kunnen bestuderen.” Polfliet benadrukt dat de clubs niet op hun stappen zullen terugkeren.

Ondanks vele voorgaande gesprekken, weigerden de studentenclubs in het verleden om een doopcharter te aanvaarden. Na het overlijden van de student konden ze niet anders dan hier in mee te stappen. “Laten we nu vooral naar de toekomst kijken”, zegt Polfliet. “Het is goed dat er een moment is gekomen om duidelijkheid te scheppen. Nu kan er rust komen en het rouwproces beginnen.”

De clubs eisten in het verleden ook financiële ondersteuning als ze zich zouden houden aan de regels van de KU Leuven. Op die eis werd niet ingegaan. “Over ons voorstel wordt niet onderhandeld”, zegt Sels.

‘Pas na de examens, ten vroegste februari, zullen we dit ten gronde kunnen bestuderen’
Jan-Baptist Polfliet, Seniorenkonvent

Onterende behandeling

Intussen voert het parket verder onderzoek naar het overlijden. De klacht werd gisteren verzwaard. Eerder was er sprake van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en toedienen van schadelijke stoffen. Nu er meer duidelijkheid is over de precieze omstandigheden is daar ‘onterende behandeling’ aan toegevoegd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, niemand is in verdenking gesteld. De resultaten van de autopsie zijn pas in de komende weken klaar.

Tegelijk beraadt de KU Leuven zich over mogelijke stappen tegen de studenten die deelnamen aan de doop. De studentenclub Reuzegom is intussen ontbonden.