Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

Nieuws
Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 03:56
Afbeelding
beeld anp

In Den Haag is al langer de verwachting dat de Turken uiteindelijk wel akkoord zullen gaan met de benoeming. Persbureau Bloomberg meldde donderdag nog op basis van anonieme bronnen dat Erdogan dat besluit hoogstwaarschijnlijk zal nemen na het gesprek met Rutte.

De demissionaire premier heeft inmiddels de steun van 28 van de 32 lidstaten van de NAVO. Onder meer Washington heeft zich achter Rutte geschaard. De Amerikanen hebben als veruit militair machtigste land binnen het bondgenootschap een doorslaggevende stem. De benoeming vereist wel unanimiteit.

De andere kandidaat is de Roemeense president Klaus Iohannis. Naast Turkije en Roemenië moeten ook nog Slowakije en Hongarije akkoord gaan. De meeste weerstand wordt verwacht van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dat land heeft zich als enige in het openbaar uitgesproken tegen de kandidatuur van Rutte.

Rutte is op persoonlijke titel afgereisd naar Istanbul. De relatie tussen Nederland en Turkije is het afgelopen decennium niet altijd warm geweest. Daarbij was 2017 een dieptepunt, toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde er zelfs toe dat een Turkse minister het land werd uitgezet. Sindsdien zijn de banden weer aangehaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter pl..

Afbeelding

Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

Afbeelding

Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

Afbeelding

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

Afbeelding

Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

Afbeelding

Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H.