(Beeld ter illustratie) Een Oekraïense soldaat bereidt drones voor in de buurt van de stad Avdiivka.
Foto: AP

Oekraïne voert grootschalige droneaanval uit op Russisch grondgebied, brandstofdepot in regio Smolensk geraakt

Het Oekraïense leger heeft afgelopen nacht verschillende doelwitten op Russisch grondgebied bestookt met een "grootschalige droneaanval". Dat zeggen Russische bronnen en is bevestigd door een Oekraïense inlichtingendienst. Vooral de energie-infrastructuur bleek een belangrijk doelwit: een brandstofdepot en 3 installaties van het elektriciteitsnetwerk werden geraakt. In Belgorod zijn 2 mensen gedood.

Oekraïne heeft een groot aantal drones afgevuurd richting Rusland. Dat zegt een Oekraïense inlichtingendienst, nadat Russische media al over een aanval hadden bericht. Rusland zegt dat het in totaal 50 drones heeft neergeschoten in 8 verschillende regio's.

26 van die Oekraïense drones zijn in de regio Belgorod neergehaald. Belgorod ligt aan de Russisch-Oekraïense grens en wordt geregeld onder vuur genomen. Er zouden in de regio 2 mensen - een man en een vrouw - om het leven zijn gekomen door de aanval. Volgens Russische media waren er explosieven op hun woning terechtgekomen, wat ze niet overleefden. 

(Archiefbeeld, maart 2024) Russische hulpverleners blussen een brand na een Oekraïense aanval op Belgorod: aangezien de regio aan de grens ligt, is het vaak een doelwit voor het Oekraïense leger.
Foto: Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel

Het grote doelwit van de aanval lijkt de Russische energie-infrastructuur te zijn. De gouverneur van de provincie Smolensk heeft laten weten dat een drone een brandstofdepot heeft geraakt. Op sociale media circuleren beelden van de brand die door de ontploffing ontstaan is. Daarnaast zeggen de Oekraïners dat ze ook 3 installaties van het elektriciteitsnetwerk hebben geraakt. Onder meer in de regio's Brjansk en Kaloega was daar sprake van.

Oekraïne neemt geregeld Russische energiesites en olieraffinaderijen onder vuur. Door die laatste te viseren, hoopt het Oekraïense leger de olie-inkomsten van Moskou naar beneden te halen. Zo heeft de Russische president Vladimir Poetin minder fondsen om uit te geven aan zijn oorlog in Oekraïne. 

Ook Rusland voerde al meermaals aanvallen uit op de Oekraïense energievoorzieningen. Twee weken geleden schakelde het Russische leger nog de warmtekrachtcentrale Trypilska van de Oekraïense hoofdstad Kiev uit. Tijdens die aanval geraakten ook in 5 andere regio's onderstations en andere infrastructuur beschadigd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zijn Westerse bondgenoten al meermaals op om meer luchtafweer naar zijn land te sturen. De Oekraïense strijdkrachten zitten momenteel met een acuut tekort aan middelen om de strijd verder te zetten. Nederland kondigde onlangs nog aan dat het 200 miljoen euro extra uittrekt voor artilleriemunitie en luchtafweer. De Amerikaanse regering hoopt dan weer binnenkort een nieuw hulppakket voor Oekraïne goed te keuren. Een stemming daarover vindt vandaag in het Huis van Afgevaardigden plaats.

Meest gelezen