Thierry Baudet excuseert zich, maar ontkent bedreiging van collega in Nederlandse Tweede Kamer: “Als je er nou nog een keer over begint, dan sla ik je echt op je bek, gast”

Thierry Baudet© EPA-EFE

Thierry Baudet, de leider van de Nederlandse extreemrechtse partij Forum voor Democratie, heeft in een video op Twitter zijn excuses aangeboden voor de taal die hij woensdag gebruikte richting collega-Kamerlid Jesse Klaver. Hij ontkent wel dat het om een bedreiging ging. “De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland.”

jvh
Bron: BELGA

Baudet zegt dat hij zich heeft laten “opruien” door Klaver, die tijdens een debat kwam met “verdachtmakingen” over financiering uit Rusland. “Ik heb gezegd, als je er nou nog een keer over begint, dan sla ik je echt op je bek, gast.” Dat herhaalde hij toen Klaver vroeg wat hij zei.

Toch was er volgens Baudet geen sprake van een bedreiging. “Als je met een geladen revolver naar iemand gaat en zegt: ‘Als jij dit doet, dan...’, dat is echt een bedreiging. Zo’n situatie is absoluut nooit aan de orde geweest.” De FVD-leider omschrijft zichzelf als “vredelievend mens”.

Toen Kamervoorzitter Martin Bosma de melding kreeg van de bedreiging door Baudet, sommeerde hij hem om donderdagochtend op gesprek te komen. Baudet kwam niet opdagen omdat hij kickbokstraining had, schrijft hij nu. “We hebben toen even gebeld en vanochtend opnieuw.” Baudet zegt te hebben aangeboden om later op donderdag alsnog langs te komen, “maar het gesprek liep zodanig dat dat niet nodig bleek”.

Jesse Klaver heeft intussen laten weten onlinebedreigingen te hebben binnengekregen na de bedreigingen in de Tweede Kamer door Baudet. Klaver zei dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat de FVD-leider aan zijn achterban duidelijk moet maken dat “meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen