Luister naar

Tank volgooien tijdens de spits duurder

Nieuws
Wie goedkoop wil tanken, kan dat beter ’s avonds of halverwege de middag doen. Want sommige pompstations vragen in de spits hogere prijzen.
Eduard Sloot
vrijdag 22 september 2017 om 03:00
De concurrentie tussen tankstations is moordend.
De concurrentie tussen tankstations is moordend. anp / Jeroen Jumelet

Utrecht

Zouden klanten het gemerkt hebben? Sinds een halfjaar hanteren enkele tankstations in de spits hogere prijzen. Het gaat om tien tot vijftien pompstations van grote oliemaatschappijen als BP en Shell, zegt Ewout Klok van de Belangenvereniging voor Tankstations BETA. Ze zitten voornamelijk langs de snelweg. Het prijsverschil is ‘drie tot zes cent’ per liter. Dus zomaar een paar euro op een volle tank. Zo’n systeem zorgt ervoor dat de pompstations tijdens de spits, als veel automobilisten hun auto volgooien, wat meer verdienen. Door de grote hoeveelheid tankstations is de concurrentie op dit moment ‘moordend’, aldus Klok. Hierdoor kan het dus voorkomen dat iemand een pompstation binnen komt rijden en de prijs net omhoog springt. Daar moeten we niet te dramatisch over doen, reageert Klok. Want reisbureaus en supermarkten doen hetzelfde.

In Duitsland is het verhogen van de brandstofprijzen op drukke momenten heel normaal, zegt de BETA-bestuurder. ‘In de zomer, als iedereen op vakantie naar Italië gaat, is de benzine in Duitsland duurder.’

Hanteren Nederlandse pompstations straks ook die strategie? Dat is afwachten. De BETA-bestuurder benadrukt dat de pompstations nog in de pioniersfase zitten. Misschien voelen consumenten zich bedrogen en werkt het niet, zegt hij. ‘Maar misschien is het een gat in de markt en wordt het straks overal uitgerold.’

Persoonlijk heeft Klok, die zelf een Shell-station runt in Hoogeveen, zijn bedenkingen. Een leaserijder zal zich misschien minder aantrekken van de prijs. Maar Klok vreest dat anderen het niet waarderen als prijzen te pas en te onpas omhoog en omlaag gaan. ‘Zij zullen denken: ik zoek wel een andere pomp die altijd goedkoop is.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.