© BELGA

Aantal chronisch grote verbruikers van opioïden met bijna een derde toegenomen

In 2016 waren er 30.353 chronisch grote verbruikers van opioïden, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2010. Dat stelt de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het RIZIV vrijdag op basis van een multidisciplinair onderzoek. “We zien dat de categorie van jongeren groter wordt, en naar hen toe is het toch belangrijk in te grijpen”, stelt Erik Rossignol van DGEC.

De DGEC deed een onderzoek naar het verbruik van vijf soorten opioïden: fentanyl (pleisters), tramadol, oxycodone, tilidine, en piritramide. Tussen 2010 en 2016 is het aantal verzekerden dat minstens één verpakking van een van de vijf soorten afhaalde gestegen met 32 procent, en ook de afgehaalde hoeveelheid steeg met datzelfde percentage.

Vorig jaar haalden 1.186.943 verzekerden minstens één verpakking af, goed voor tien procent van de Belgische bevolking. Dat was samen goed voor 78,6 DoorsneeDagDosissen (DDD’s) of onderhoudsdosissen, en kostte de ziekteverzekering 55,4 miljoen euro.

Een kleine drie procent daarvan, 30.353 verzekerden, wordt door DGEC omschreven als ‘chronisch grote verbruikers’. Deze groep verbruikte maar liefst 34 procent van de 78,6 miljoen afgeleverde DDD’s. Dit type verbruikers is bovendien met 28 procent toegenomen vergeleken met 2010. “Het gaat daarbij natuurlijk niet allemaal om misbruik. Bij acute pijnsituaties, bij kankerbehandelingen, mensen met hemofilie of rugklachten zijn die zware pijnstillers nodig”, benadrukt Rossignol.

Één op de vijf grote chronische verbruikers was in 2016 jonger dan 50 jaar, en dat is niet objectief te rechtvaardigen. “We zien dat de categorie van jongeren groter wordt, en we vrezen dat die in de toekomst nog meer gaat gebruiken. Het is naar hen toe toch belangrijk dat er wordt ingegrepen”, stelt hij.

De DGEC waarschuwt dat een hoog verbruik van opioïden zware gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de verzekerde, en wil het misbruik aanpakken. De organisatie pleit daarom voor meer wetenschappelijk onderzoek over het gebruik van opioïden, en het tegengaan van ‘medical shopping’. Daarbij laat de verzekerde de medicatie door meerdere artsen voorschrijven en gaat hij ze bij meerdere apotheken afhalen. Die praktijk kan bestreden worden door het voorschrijfprofiel van de patiënt beschikbaar te stellen, of door gegevensdeling door apothekers.

Tot slot bepleit DGEC een meer geïntegreerde aanpak, waarbij de verschillende belanghebbende partners en de beleidsmakers samen gaan zitten om het fenomeen in kaart te brengen en samen maatregelen te nemen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer