Direct naar artikelinhoud
Drinkwater

Expert: "Kraantjeswater is schoner dan bronwater"

Kraantjeswater: goedkoper én schoner, zegt professor Kitty Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven.Beeld Thinkstock

Laat het flessenwater links liggen, kraantjeswater is veel schoner. Daartoe roept professor Kitty Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven op. Want dat wordt gefilterd en veel meer gecontroleerd.

397,68 euro. Zoveel betaalt het gemiddelde Vlaamse gezin dit jaar voor drinkwater. Dat berekende de WaterRegulator. Dat water stroomt gewoon uit de kraan en is perfect drinkbaar. En toch laden we ons karretje in de supermarkt vol met flessenwater. Compleet zinloos, vindt professor Kitty Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven, gespecialiseerd in membranen waarmee onder andere water wordt gefilterd. Zij roept op om dat gebottelde bronwater gewoon in de rekken te laten liggen.

"Er is niets mis met dat bronwater, maar het kraantjeswater is sowieso schoner. Het bronwater stroomt recht uit de bron en gaat ongefilterd in de fles. Dat wordt dan gewoon verkocht. Kraanwater daarentegen, wordt gefilterd en gezuiverd op tal van stoffen", argumenteert ze. En die filtering gebeurt inderdaad grondig. Zo wordt ons leidingwater, voor het uit de kraan komt, gezuiverd van ziekmakers als bacteriën en virussen, maar ook losse deeltjes zoals plastics, eventuele toxische componenten zoals nitraten of zware metalen. Ook eventuele onaangename geurtjes en kleurtjes worden, net als troebelheid, gezuiverd.

'Er is niets mis met bronwater, maar kraantjeswater is nog schoner'
Professor Kitty Nijmeijer, Technische Universiteit Eindhoven

En dan zijn alle voordelen nog niet opgesomd, benadrukt Nijmeijer. Zo wordt de kwaliteit van ons leidingwater veel beter gemonitord. "Er worden elke dag duizenden monsters genomen, er is een voortdurende kwaliteitscontrole. Bij bronwater is dat niet zo, al betekent dat natuurlijk niet dat het ongezond is. Maar we hebben het ook niet noodzakelijk nodig: het kraantjeswater is stukken schoner."

Chloorsmaakje

Een hartstochtelijk pleidooi, al zijn niet alle experts het daar helemaal mee eens. "Ons kraanwater is absoluut zuiver, maar ik zou niet weten waarom het beter zou zijn dan bronwater. Ook dat beantwoordt aan strenge criteria", zegt waterexpert Bart Van der Bruggen van het Departement Chemische Ingenieurstechnieken aan de KU Leuven. "Volgens mij zijn ze allebei even goed, maar soms komt het aan op smaak. In België zit er nog chloor in het kraanwater, om het te ontsmetten. Dat is trouwens volkomen onschadelijk. Sommige mensen vinden dat niet zo lekker."

Het kraanwater is dus - los van een chloor-aromaatje - van uitstekende kwaliteit. Maar toch bereiken ons er af en toe zorgwekkende verhalen over. Zo zouden er steeds meer hormonen of restanten van medicijnen in zitten. En wat dan met cocaïnesporen? Zo luidde het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) eind vorig jaar nog de alarmbel. Dat centrum onderzocht het rioolwater van vijftig Europese steden. Antwerpen deed haar bedenkelijke reputatie als Europees drugscentrum alle ‘eer’ aan. Nergens bleken er meer cocaïne-restanten in het rioolwater te zitten. En ook die kunnen we nog niet helemaal filteren.

'Bron- en kraanwater zijn even goed. Het komt aan op smaak'
Waterexpert professor Bart Van der Bruggen (KU Leuven)

Geen reden tot paniek

Zo gezond klinkt dat allemaal niet. Al is er geen reden tot paniek. "Momenteel is er geen probleem, want de concentraties zijn niet zo hoog. Maar we mogen het niet laten aanslepen. Het is belangrijk dat we blijven inzetten op nieuwe zuiveringstechnieken, zodat die concentraties niet toenemen", aldus Nijmeijer. Ze verwijst daarmee onder andere naar membraanfilters, haar specialisatie. Die zijn te vergelijken met een zeef, maar dan met minuscule gaatjes, op het microscopische af. Ook daar doet de vooruitgang haar werk. Die filters worden steeds preciezer en kunnen dus meer potentieel schadelijke stoffen tegenhouden.

"We moeten blijven inzetten op die zuivering, maar we zijn daar al mee bezig. Een deel van die stoffen kunnen we tegenhouden. Het is belangrijk te benadrukken dat het water volkomen zuiver en gezond is", sust Van der Bruggen. "Het echte risico zit bij het oppervlaktewater, waar vissen in leven. De vissenpopulatie is nu al veel vrouwelijker geworden, door het oestrogeen in het water. Dus ook de afvalwaterzuivering mogen we niet uit het oog verliezen."