© patrick van dyck

Kersvers inwoner is nieuwe CD&V-voorzitter: “Herman Van Rompuy is mijn grote voorbeeld”

Met de aanstelling van de 29-jarige Robrecht Lippens als voorzitter van de Boechoutse CD&V trekt de partij resoluut de kaart van de verjonging. “Dit kadert in een algemene verjonging die bezig is in de provincie”, vertelt de kersverse voorzitter, die pas sinds dit voorjaar in Boechout woont.

patrick van dyck

“Ik beken”, knipoogt Robrecht Lippens. “Buiten de buren kent voorlopig niemand mij hier in Boechout.” Toch trekt de jonge voorzitter met volle goesting en ambitie naar de verkiezingen. “Omdat roepen en klagen aan de zijlijn niet mijn handelsmerk is”, klinkt het. “Ik besef dat dit als nieuwkomer niet evident is, maar toch schrikt deze uitdaging me niet af. Met de steun van onze kopman en eerste schepen Dirk Crollet en met een sterk en enthousiast team van medewerkers geloof ik erin dat we in 2018 een goed resultaat kunnen behalen.”

Sfinks en fietstochtjes

De nieuwe voorzitter komt uit een Limburgs ‘tsjeven-nest’. Zijn studies brachten hem naar Antwerpen. Daar leerde hij ook zijn vrouw kennen. De zoektocht naar een betaalbare woning bracht het jonge koppel naar de Antwerpse Zuidrand. “Ik kende Boechout eigenlijk enkel van Sfinks en van fietstochtjes. Ik bezocht het festival een vijftal keer en als fanatiek fietser is dit een heerlijke regio om te verkennen. Wie gaat kijken op Google Earth merkt dat Boechout groen kleurt. Het is belangrijk dat dit zo blijft. Als CD&V willen we hierop blijven inzetten.”

Van 2011 tot 2017 was Philip Vanparys voorzitter van de Boechoutse CD&V. Het oorspronkelijke plan was dat Lippens pas na de verkiezingen van 2018 de fakkel zou overnemen. “Dan had ik meer tijd gehad om kennis te maken met het plaatselijke verenigingsleven en dan zouden de mensen me ook beter kennen. Dat ik nu als nieuwkomer de kar moet trekken, is best wel beangstigend”, zegt Robrecht Lippens, die al kennis heeft gemaakt met huidig burgemeester Koen T’Sijen (PRO). “We hebben elkaar kort ontmoet, maar een echt inhoudelijk gesprek hebben we nog niet gevoerd. Ik heb me laten vertellen dat hij een verstandig en joviaal man is. Ik kijk er alvast naar uit om met hem samen te werken.”

PRO is niet nationaal gebonden en vaart als lokale partij een onafhankelijke koers. Dat ligt met de CD&V anders. “Op lokaal niveau hebben we heel wat vrijheid. Het grootste nadeel is dat wanneer onze nationale kopmannen het verbrodden, dat ook afstraalt op de lokale politici.”

Te weinig leiders

Lippens’ grote politieke voorbeeld is voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. “Een man die rust uitstraalt. Ik heb hem enkele keren ontmoet. Als hij praat, wordt er geluisterd. Een echte leider zoals we er nu te weinig hebben”, stelt Lippens, die benadrukt dat hij een gelovig man is. “Al hoeft de ‘C’ in de naam van onze partij voor mij niet per se. Die letter schrikt sommige mensen af om voor ons te stemmen. Dat is jammer.”

Onder Lippens wil de partij blijven besturen. “We zijn tevreden met de coalitie, maar we negeren geen enkele uitgestoken hand. Het is mijn taak om onze kopman Crollet naar de kop van het peloton te brengen. Maar moesten de verkiezingen tegenvallen, dan zou ik dat niet als een persoonlijk falen beschouwen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER