Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielersport

Veldrijder Van der Poel kiest voor klassiekers op de weg

De smeekbede van menig wielerliefhebber wordt verhoord: veldrijder Mathieu van der Poel verschijnt dit voorjaar aan de start van enkele klassiekers op de weg, waaronder Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. 

Mathieu Van Der Poel tijdens zijn winst op de Scheldecross Antwerpen cyclocross wedstrijd.Beeld BELGA

Het 23-jarige multitalent zei maandag op de presentatie van zijn programma in een hotel in Badhoevedorp te hopen dat hij in die wedstrijden al een rol in de finale kan gaan spelen. ‘Winnen zal heel erg moeilijk zijn, maar ik wil er wel iets van maken. Ik ga niet meedoen als pelotonvulling.’

Dat hij zich nadrukkelijk gaat richten op grote koersen, komt wat vroeger dan voorzien. Zijn belangrijkste doel is nog steeds zijn deelname aan de race op de mountainbike tijdens de Olympische Spelen in Tokio, in 2020. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij zich pas daarna meer op de weg zou concentreren.

Zijn winst op het Nederlands kampioenschap in Hoogerheide, afgelopen juli, leidde tot een verschuiving in de ambities. Hij troefde daar in zijn eentje de elite van de grote ploegen af. Op de EK in Glasgow pakte hij zilver. De roep om zich voortaan toch maar meer op het asfalt en de keien te manifesteren, klonk steeds luider. ‘We willen niet achteraf het verwijt krijgen dat hij zijn talent heeft verspild’, verklaarde manager Philip Roodhooft van zijn team Corendon-Circus. 

Rivaal

Dat Van der Poels rivaal in het veld, de Belg Wout Van Aert, vorig jaar sterk reed in wedstrijden als de Strade Bianche, Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen, vormde de bevestiging dat de combinatie mogelijk was. Van der Poel: ‘Hij zat erbij in de finales. Ik ga ervan uit dat dit ook mijn plek zal zijn.’ Het tonen van zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui in grote wedstrijden vormde nog een drijfveer niet langer te wachten.

Om de kopman aan de start van de klassiekers te krijgen, investeerde het team in het aantrekken van extra renners tot een selectie van 16 en een uitbreiding van de staf met onder anderen een prestatiemanager. Het budget is daartoe met 35 procent opgeschroefd. Volgens Roodhooft zetten wedstrijdorganisatoren de deur graag open door een wildcard te verstrekken. De ploeg was ook welkom geweest in Parijs-Roubaix, maar de renner slaat die koers over om fris te kunnen beginnen aan de Amstel Gold en de Brabantse Pijl. ‘Ik wil ook niet alles in één jaar hebben gedaan. Ik wil nog iets te ontdekken hebben.’

Hij noemde het uniek dat hij van zijn ploeg, waar hij tot eind 2023 onder contract staat, de ruimte krijgt drie disciplines aan elkaar te koppelen. Voorafgaand aan het voorjaar op de weg, rijdt hij in deze winter nog vrijwel alle veldritten en neemt hij in de zomer op de mountainbike deel aan wereldbekerwedstrijden en de kampioenschappen. 

Niet te belastend

Het is niet te zwaar, gelooft hij, hij verwacht er vooral plezier aan te beleven. Hij noemde het crossseizoen, waarin hij deze maanden toch met zelden vertoonde overmacht de concurrentie telkens de maat neemt, ‘niet superbelastend’. ‘Met het aantrekken van een prestatiemanager kunnen we nu ook wetenschappelijk zien wat er gebeurt. Maar testen wijzen nu al uit dat het normaal gesproken geen probleem mag zijn.’ Dat er hier en daar perioden van een week rust en trainingsstages zijn ingelast, is volgens hem afdoende. Manager Roodhooft wees er ook op dat het aantal competitiedagen op de mountainbike en de wegfiets betrekkelijk beperkt blijft: het zijn er 25.

Dat het hele programma ook op een teleurstelling kan uitlopen, is volgens Roodhooft ingecalculeerd. ‘Het is voor ons ook nog een vraagteken hoe dit gaat evolueren.’ Hij sluit niet uit dat als de resultaten uitblijven de ploeg zich weer vrijwel volledig gaat concentreren op het off-road rijden. Van der Poel lijkt zelf nog niet geneigd een voorbehoud in te bouwen. Hij heeft al met een schuin oog gekeken naar de WK in Yorkshire, in september. ‘Ik ken de streek. Het lijkt me een mooi parcours.’