Journalistiek netwerk Bellingcat identificeert Russische officier als hoofdverdachte MH17-ramp

© REUTERS

Onderzoekscollectief Bellingcat claimt een van de hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te hebben gevonden. Het gaat om iemand met een hoge functie in het Russische leger. Deze man, Oleg Ivannikov, stond bekend onder de codenaam Orion.

Dat meldde het journalistieke netwerk tijdens een persconferentie vrijdag. Ivannikov was de hoogste militair in de zelfbenoemde republiek Loehansk in Oost-Oekraïne. De nu 51-jarige had leiding over het militaire commando, een huurlingenleger en het privéleger Wagner. Volgens Bellingcat is het aannemelijk dat hij de rang van generaal had toen hij Oekraïne eind 2014 verliet.

Op basis van digitale bronnen heeft het onderzoekscollectief een cv van Ivannikov kunnen vaststellen. Hij genoot verschillende militaire opleidingen en kwam daarna bij het Russische leger. Onder een andere naam werd hij gepositioneerd in Zuid-Ossetië tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen Georgië circa tien jaar geleden. Daar werd hij minister van Defensie, nog steeds onder zijn alias.

Ivannikov verliet na enige tijd die post en ging promoveren, op het onderwerp ‘Informatieoorlog tegen het Westen’. In 2014 dook hij op in Oost-Oekraïne.

Bellingcat hield de persconferentie een dag na de update van het Joint Investigation Team (JIT). Het internationale onderzoeksteam van politie en justitie meldde donderdag dat “onomstotelijk” vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten, werd afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen.

Bellingcat zocht naar twee hoofdverdachten, Orion en Delfin. De laatste identificeerde het netwerk eerder al als Nikolaj Fiodorovitsj.

Bellingcat

Bellingcat is een netwerk van journalisten, activisten en burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het zoekt in openbare digitale bronnen en officiële stukken die per ongeluk online komen, naar informatie over internationale conflicten.

Ramp MH17

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen