Na Italië weigert nu ook Malta om reddingsschip Lifeline te laten aanmeren

© REUTERS

Spanje heeft aangeboden om humanitaire hulp te bieden aan meer dan 200 migranten aan boord van een schip op de Middellandse Zee. Italië had er bij Malta op aangedrongen om het schip te laten aanmeren, maar ook daar wijzen ze de verantwoordelijkheid af.

km

Het schip van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline redde naar eigen zeggen 224 vluchtelingen voor de kust van Libië, in internationale wateren. Vrijdag bevond het zich in Maltese wateren, maar het kreeg geen toestemming om daar aan te meren. Malta stond niet in voor de coördinatie van de reddingsactie en is in dit geval niet de bevoegde autoriteit, want de actie had plaats tussen Libië en Lampedusa, liet een woordvoerder van de Maltese regering vrijdagavond optekenen.

Eerder weigerde ook de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, om het schip toe te laten. Hij vond dat Malta maar zijn havens moest openen. Het was al de tweede keer in twee weken tijd dat Rome een schip met bootvluchtelingen de toegang weigert. Het is voor Salvini ook duidelijk dat het schip in beslag genomen moet worden en de bemanning opgepakt moet worden.

De Italiaanse kustwacht had aan de ngo laten weten dat ze niets hoefde te doen en dat de Libische kustwacht zich over de migranten zou ontfermen, aldus Salvini. De Libische kustwacht had aan de ngo gezegd: doe niets, wij houden er ons mee bezig.

‘Wat doen deze pechvogels? Ze brengen het leven van migranten op de rubberboten in gevaar, luisteren niet naar de Italiaanse en Libische autoriteiten en interveniëren om deze waardevolle menselijke waar aan boord te hijsen’, zei de Italiaanse minister in een video op zijn Facebookpagina.

Uiteindelijk liet de Spaanse regering weten dat het contact heeft opgenomen met de Maltese regering om humanitaire hulp te bieden. ‘We kunnen steun bieden als er nood aan is de komende uren’, aldus Isabel Celaa, de woordvoerster van de regering.

Aquarius

De afgelopen jaren heeft Italië honderdduizenden bootmigranten opgevangen. Een deel daarvan werd door reddingsschepen van hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en Save the Children naar Zuid-Italiaanse havens gebracht. Maar de nieuwe regering in Rome zegt dat de ngo-schepen ‘zeetaxi’s’ zijn die de lucratieve mensenhandel in stand houden. Vorige week mocht het schip Aquarius van Artsen zonder Grenzen met 629 migranten aan boord daarom niet in Italië aanmeren; het scheep week uit naar Spanje.